Thommys Tekakor

 
Thommy är min kusin och dessa tekakor brukade han baka när vi var små.
Enligt hans fru så bakar han inte dem längre. Men det gör jag.
 
Till buffé gör man små "bullar" istället.
 
 Ingredienser:
  • 8 dl havregryn
  • 1 liter mjölk (står lättmjölk i receptet, men jag brukar använda mellanmjölk)
  • 75 gr jäst
  • 175 gr smör
  • ½ dl socker - gärna farin
  • 1 msk salt
  • ca 2 liter vetemjöl
 
Gör såhär: 
Lägg havregrynen i en bunke.
Värm mjölken fingervarm, slå den över grynen och låt stå och svälla ca 15 min.
Smula jästen i jästen och rör om.
Smält fettet och häll i havregrynsmassan.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta igenom degen.
Låt jäsa 20 - 30 minuter.
 
Arbeta degen på ett bakbord.
Kavla ut degen cm-tjock och tag med runt mått ut kakor - 9 - 10 cm i diameter.
Lägg brödet på plåtar och låt jäsa ca 30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 225 grader.
Grädda i 8 - 10 minuter.
 
 

Kommentera här: