Ugnsbakad lax med dill & citronsmör och Västerbottenrisotto

 
Detta recept kommer från tidningen Buffe - juni-juli 2009.
Mycket god citronsmak på laxen.
Lax har vi ofta hemma, men fänkål hör till ovanligheterna. Har man inte rätt grönsaker hemma, så funkar det lika bra att servera broccoli och ärtor eller något annan grönsak till.
 
 
UGNSBAKAD LAX MED DILL- & CITRONSMÖR
 
Till 4 personer behövs:
  • 4 bitar laxfilé (à 140 gr)
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 msk finhackad dill
  • Rivet skal av 1 citron
  • ½ dl + 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 ask sockerärtor (150 gr)
  • ½ fänkål (ca 175 gr)
  • Olivolja med citronsmak
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda det rumsvarma smöret med dill, citronskal och ½ dl citronjuice.
    (Vi har aldrig lyckats blanda in all citronjuice i smöret - det som blir kvar - spara och häll över laxen innan servering).
  3. Forma smöret till en rulle i smörgåspapper eller platsfolie och ställ i kylen fram till servering.
  4. Lägg laxbitarna i en ugnssäker form. Smöra formen något.
  5. Krydda  med 1 tsk salt och 2 krm peppar - eller som jag, efter behag. :)
  6. Tillaga i ugnen 10-15 minuter.
  7. Strimla sockerärter och fänkål.
  8. Blanda med ½ tsk salt, 1 msk citronjuice och 1 msk citronolja.
  9. Servera laxen med skivor av dill- och citronsmöret, grönsakerna och risotton.
 
VÄSTERBOTTENRISOTTO
 
Till 4 personer behövs:
  • 3 dl arborioris
  • 1 liter vatten + ½ dl kyckling eller grönsaksfond
  • 1 scharlottenlök
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 100 gr västerbottenost (funkar även bra med Grana Padano)
  • Smör
Gör så här:
  1. Koka upp vatten och fond.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Fräs ris och lök i 2 msk smör i en stekpanna med höga kanter tills grynen ser "genomskinliga" ut.
    OBS! Inte för varm panna!!
  4. Häll på vinet och låt det koka in.
  5. Häll på den varma buljongen lite åt gången.
  6. Rör om då och då.
  7. Koka tills riset är "al dente", ca 20-25 minuter.
  8. Riv osten fint.
  9. Ta stekpannan från värmen och rör ner osten i risotton så att den smälter.
 

Kommentera här: