Citronkola
Lovisas absoluta favorit julgodis!
Tror att det är Tina Nordströms recept. Lite osäker, men receptet kommer från något program på SVT 2002.
Så det har hängt med oss ett tag. :)
Det blir mycket kola! Perfekt att skära upp lite större bitar av kolan och slå in lite fint
i smörpapper och snören och ha som gå-bort-present i juletid.
Detta behövs:
-
5 ¾ dl socker
- Rivet skal och saft från 3 citroner
- 125 gram smör
- 350 gram vit choklad
- 225 gram kokosfett
Gör så här:
- Koka upp sockret med saften och skalet från citronerna.
- Sila ner sockerlagen i en tjockbottnad vid kastrull och låt det koka tills dess att temperaturen uppgår till 114 grader. Pensla samtidigt kastrullens kanter med vatten för att förhindra kristallisering av sockret.
- Tillsätt smöret och låt det koka vidare till dess att temperaturen uppgår till 119 grader.
- Rör ner den vita chokladen och rör om ord ordentligt till dess chokladen smält.
- Rör därefter ner kokosfettet lite i taget så att det blandar sig ordentligt med smeten.
- Häll smeten i två ca 25 cm långa brödformar och låt dem stå i kylen i ca ett dygn.
- Förvara kolan inplastad i kylskåp när den är färdig.