Risgrynsgröt i handduk

 
Risgrynsgröt äter vi i mängder under julen.
Och ris à la Malta.
En julafton utan dessa båda är ingen riktig jul!
Därför kokar vi gröt ofta och mycket under julhelgen.
Det går snabbt och är inte så krångligt eftersom vi gör som Mormor gör - vi kokar den i "handduk".
Ingen risk att gröten blir bränd då.
Gröten kokar vi upp på Lill-julafton och på morgonen har vi ljummen gröt klar att servera tidigt på morgonen.
 
God Jul!
 
 
Till 10 portioner gröt behöver du:
  • 4 dl ris
  • 8 dl vatten
  • 1½ tsk salt
  • 1 klick smör (det är ju ändå jul)
  • 14-15 dl mjölk (gärna med hög fetthalt)
  • 3-4 bitar hel kanel
 
Gör så här på:
  1. Mät upp ris, vatten och salt i en stor kastrull. Lägg i en klick smör.
  2. Koka upp och rör om. Lägg på lock och koka på svag värme i ca 10 minuter. Riskornet skall ha blivit helt mjukt och inte kännas hårt i mitten. Rör om någon gång.
  3. Tillsätt mjölken och den hela kanelen. Rör om och koka upp på nytt.
  4. När mjölken har kokat upp tar du av kastrullen från platten och virar en stor och tjock frottéhandduk runt den. Ställ sedan "paketet" på en skärbräda av trä.
  5. Gör man enligt ovan på kvällen är gröten klar att servera på morgonen. Och vise versa, kokar man gröten på morgonen så är den klar att servera på kvällen.

 

 

Vill man inte göra så stor sats gröt kommer här recept på mindre antal portioner:

4 portioner:

  • 1½ dl ris
  • 3 dl vatten
  • ½ tsk salt
  • 1 klick smör
  • 6-7 dl mjölk (gärna med hög fetthalt)
  • 1 bit hel kanel
 
6 portioner:
  • 2½ dl ris
  • 5 dl vatten
  • ¾ tsk salt
  • 1 klick smör
  • 8-9 dl mjölk (gärna med hög fetthalt)
  • 2 bitar hel kanel
 

Kommentera här: