Krämtoscabullar
Detta är Lovisas favoritbullar. Kanske inte så konstigt eftersom hon bokstavligt talat fick dem med modersmjölken. Receptet är från en Allers (nr 28, 3 juli 1997) och jag bakade dem ofta medan jag var mammaledig med Lovisa. Åt minst en bulle om dagen under tiden jag var mammaledig - ja, efter att ha gått en timmes långpromenad med hundar och barnvagn då förstås...
ca. 40 st
Ingredienser:
- 50 g jäst
- 4 dl mjölk
- 1 ägg
- 125 g rumsvarmt smör
- 3/4 dl socker
- 1 krm salt
- ca 13 dl vetemjöl
- (2 tsk kardemumma)
Fyllning
- 2 dl färdig marsánkräm
- 125 g rumsvarmt smör
- 2 msk socker
- 1 msk vaniljsocker
Toscasmet
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 3 msk kaffegrädde
- 2 msk vetemjöl
- 100 g flagad mandel
Pensling
- 1 ägg
Gör så här:
- Lös upp jästen i den fingervarma mjölken. Tillsätt ägget och smöret klickvis. Rör därefter ner socker och salt.
- Blanda ner vetemjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg. Låt degen vila under bakduk i bunken i ca 30 minuter.
- Medan degen vilar görs marsánkrämen enligt recept på förpackningen. Använder du kokmarsán, låt den svalna till rumstemperatur.
- Lägg smör i en skål och klicka ner krämen, lite i taget under omrörning. TIllsätt sist socker och vaniljsocker och rör krämen slät.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en tunn platta, ca 1 cm tjock. Ta med ett ringmått ut rundlar, ca 8 cm i diameter, och lägg ner dessa i bakformar av aluminium.
- Då alla bullar bakats ut, tryck till varje en extra gång i fördjupningen och fördela fyllningen jämnt mitt i varje bulle. Ställ dem att jäsa i ca 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Gör toscasmeten medan bullarna jäser. Mät upp alla ingredienserna utom mandeln i en kastrull. Sjud blandningen under omrörning och ta därefter kastrullen från värmen. Rör ner mandeln.
- Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och lägg en liten klick toscamassa mitt uppe på varje bulle.
- Grädda bullarna i 8-10 minuter mitt i ugnen.