Krämtoscabullar

 
Detta är Lovisas favoritbullar. Kanske inte så konstigt eftersom hon bokstavligt talat fick dem med modersmjölken. Receptet är från en Allers (nr 28, 3 juli 1997) och jag bakade dem ofta medan jag var mammaledig med Lovisa. Åt minst en bulle om dagen under tiden jag var mammaledig - ja, efter att ha gått en timmes långpromenad med hundar och barnvagn då förstås...
 
ca. 40 st
Ingredienser:
  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 3/4 dl socker
  • 1 krm salt
  • ca 13 dl vetemjöl
  • (2 tsk kardemumma)
Fyllning
  • 2 dl färdig marsánkräm
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 2 msk socker
  • 1 msk vaniljsocker
Toscasmet
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 msk kaffegrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 100 g flagad mandel
Pensling
  • 1 ägg
Gör så här:
  1. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken. Tillsätt ägget och smöret klickvis. Rör därefter ner socker och salt.
  2. Blanda ner vetemjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg. Låt degen vila under bakduk i bunken i ca 30 minuter.
  3. Medan degen vilar görs marsánkrämen enligt recept på förpackningen. Använder du kokmarsán, låt den svalna till rumstemperatur.
  4. Lägg smör i en skål och klicka ner krämen, lite i taget under omrörning. TIllsätt sist socker och vaniljsocker och rör krämen slät. 
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en tunn platta, ca 1 cm tjock. Ta med ett ringmått ut rundlar, ca 8 cm i diameter, och lägg ner dessa i bakformar av aluminium.
  6. Då alla bullar bakats ut, tryck till varje en extra gång i fördjupningen och fördela fyllningen jämnt mitt i varje bulle. Ställ dem att jäsa i ca 40 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Gör toscasmeten medan bullarna jäser. Mät upp alla ingredienserna utom mandeln i en kastrull. Sjud blandningen under omrörning och ta därefter kastrullen från värmen. Rör ner mandeln.
  9. Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och lägg en liten klick toscamassa mitt uppe på varje bulle.
  10. Grädda bullarna i 8-10 minuter mitt i ugnen.
 

Kommentera här: