Saffransbullar

 
De här bullarna brukar vi baka till lucia, istället för lussebullar som har en förmåga att blir lite torra.
Det blir garanterat inte dessa bullar!
 
Bulldeg:
2 kuvert saffran à ½ gr
1 sockerbit
1 msk rom
50 gr jäst
5 dl mjölk (2dl kall, 3 dl fingervarm)
150 gr rumsvarmt smör
½ tsk salt
1½ dl strösocker
ca 12 dl vetemjöl
 
Fyllning:
1 ½ dl cream cheese (naturell färskost)
1 dl sirap
3 msk farinsocker
100 gr hackad vit choklad
100 gr riven mandelmassa
 
Garnering:
ägg till pensling
pärlsocker
 
 
Gör så här:
  1. Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel och häll över romen.
    (Vill man inte använda rom kan man byta den mot ljummet vatten).
  2. Låt blandningen stå och dra och rör under tiden ut jästen i två dl kall mjölk.
    Värm de resterande 3 dl mjölk till 37 grader.
    Slå den över jästblandningen och rör om.
  3. Tillsätt det rumsvarma smöret, skuret i små bitar. Tillsätt därefter salt socker och saffransblandningen.
  4. Arbeta ner mjölet - lite i taget - tills degen är fast, men inte för hård.
    Använd bara så mycket mjöl som behövs för att degen ska vara knådbar.
    Arbeta degen i ca 10 minuter.
  5. Ställ att jäsa i ca en timme under duk.
  6. Riv under tiden mandelmassan och hacka den vita chokladen fint.
  7. Knåda den jästa degen på mjölat bakbord för hand och kavla ut den till en stor fyrkant.
  8. Bred på färskosten, ringla över sirap, strö på farinsocker, mandelmassa och den hackade vita chokladen.
  9. Vik fyrkanten dubbel och skär i remsor.
  10. Tvinna till bullar och lägg dessa i bullformar.
  11. Låt bullarna jäsa på plåt under duk i ytterligare 30 minuter och pensla dem därefter med uppvispat ägg  och strö över pärlsocker.
  12. Grädda i 225 grader mitt i ugnen i 5 - 10 minuter. Bullarna är klara när de är gyllenbruna.
  13. Låt svalna på galler.

 

 

Kommentera här: