Klassiska Köttbullar

 
Köttbullar, köttbullar, köttbullar, ge mig mera köttbullar, köttbullar, köttbullar. Var det inte så Madicken sjöng.
Och köttbullar tröttnar man väl aldrig på.
Går att variera i det oändliga - med potatismos, spagetti, skivade på mackan med lite majonnäs och inlagd gurka. Så gott!
 
Jag gillar klassiska köttbullar med smak av kryddpeppar..
 
Ingredienser:
  • 800 gram blandfärs
  • 8 msk ströbröd
  • 3 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 msk riven eller finhackad gul lök
  • 3,5 tsk salt
  • 4 krm vitpeppar
  • 4 krm mald kryddpeppar
Gör så här:
  1. Börja med att mäta upp mjölk och skorpmjöl i en liten skål. Rör runt ordentligt några gånger tills det blivit en kletig massa, ca 5 minuter.
  2. Finhacka eller riv löken. Vill man ha mildare smak på löken så bryn den lite lätt.
  3. Lägg färsen i en stor bunke och blanda i alla ingredienser. Arbeta färsen smidig men överarbeta inte. Då tränger fettet ur och färsen blir trådig och seg.
  4. Fukta händerna lite med kallt vatten och forma färsen till jämna köttbullar. Lägg dem på vattensköljd skärbräda.
  5. Bryn smör i en stekpanna och lägg i några köttbullar i taget. Vänd dem eller skaka pannan då och då, så att köttbullarna blir jämnt brynta runt om.
  6. Eftersom detta recept är dubbelt brukar inte alla köttbullar få plats i samma stekpanna. När de är bruna och fina runt om brukar vi därför sätta in dem i ugnen medan vi steker färdigt alla. Ta en ugnsfast form och häll vatten i botten så att det precis täcker, en skvätt soja och en klick smör. Köttbullarna får stå i ugnen i 175 graders värme tills alla är klara. Sista gänget köttbullar som steks får bli helt klara i pannan.

 Sås:

  1. Slå bort fettet ur pannan om det är bränt, annars blir det en utmärkt grund till sås.
  2. Skaka i ett par matskedar mjöl (använd tesil eller annan liten sil så att mjölet inte klumpar sig) och vispa hela tiden.
  3. Späd med vatten (ca 1 dl) och den buljong du fått från köttbullarna i ugnen.  
  4. Låt koka upp och späd med grädde till lagom konsistens.
  5. Smaka av med soja, salt och vitpeppar.

Kommentera här: