Mormors bullar

 
Mormors bullar med smak av vanilj.
Jättegoda!
Ingredienser:
  • 50 gram jäst
  • 150 gr smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 ½ dl socker
  • 13-14 dl vetemjöl
Fyllning:
  • Rumsvarmt smör
  • Råsocker
  • Vaniljsocker
På toppen:
  • 1 uppvispat ägg
  • Pärlsocker
 
240 graders varm ugn
Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull. Häll mjölken i det smälta smöret. Värm till det är 37 grader.
  2. Lös upp jästen i degbunken i lite av smör/mjölk-blandningen.
  3. Tillsätt resten av degspadet och sockret och ev 2 tsk malen kardemumma om du tycker om det.
  4. Häll i mjölet. Börja med en liter och knåda in resten efter hand så du får en deg som släpper kanterna i degbunken och är blank och smidig.
    Strö lite mjöl över ytan och lägg en bakduk över.
  5. Låt degen stå och jäsa till dubbel storlek. Ca 45-60 minuter.
  6. Stjälp upp degen på bakbord och knåda sedan degen lite grann. Tillsätt lite mer mjöl om den är lös.
    Knåda den smidig så del släpper bakbordet och inte fastnar på händerna.
  7. Dela degen i 2 delar.
  8. Kavla ut degen till en rektangulär platta ca 25 x 50.
  9. Bred på rumsvarmt smör och strö över råsocker och vaniljsocker.
  10. Vik kakan dubbel och skär den i remsor, ungefär 2 cm breda.
  11. Sno längderna till en snäcka.
  12. Låt jäsa under bakduk i ca 15 minuter.
  13. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  14. Baka mitt i ugnen i ca 8-10 minuter eller tills de fått fin färg.

Kommentera här: