Oxfilé Provençal
Oxfilé Provençal eller Coer de filét Provençal.
Första gången vi lagade detta recept var då vi firade nyår i Hafjell.
Innan vi reste letade vi upp ett recept som vi på förväg visste skulle funka att laga i ett kök i en hyrd lägenhet med begränsad köksutrustning.
Och det blev så gott!
Efter nyår i Hafjell har vi lagat detta receptet många gånger.
Detta behövs till 4 personer:
-
700 gr oxfilé, mittbiten
- 1 kg potatis, tunt skivade
- salt och peppar
- smör och rapsolja till stekning
Vitlökssmör:
- 75 gr smör (rumstempererat)
- 3 vitlöksklyftor, pressade eller rivna
- 10 droppar worchestershiresås
- salt och peppar
- finhackad persilja
Gör så här:
- Putsa köttet rent från hinnor och senor.
- Bryn det i smör runtom i en stekpanna. Salta och peppra väl.
- Skala och skiva potatisen - gärna i matberedare där det både går snabbt och lätt.
- Skölj potatisskivorna väl i en skål under rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen väl med en handduk.
- Stek potatisen med lika delar smör och rapsolja i en het panna tills den har fin färg. Stek i flera mindre omgångar, salt och peppra potatisen väl. Lägg den i en ugnsfast form.
- Värm ugnen till 150 grader. Sätt in en stektermometer i mitten på oxfilén och lägg den ovanpå potatisen och ställ in i ugnen.
- Stek köttet till önskad innertemperatur, ca 60 grader för mediumstekt filé.
- Medan kött och potatis står i ugnen, blanda ingredienserna till vitlökssmöret för hand eller i matberedare med knivinsatsen.
- Ta ut formen och låt köttet vila i några minuter innan det skivas.
- Höj temperaturen på ugnen till max.
- Skiva köttet och lägg tillbaka ovanpå potatisen.
- Fördela vitlökssmöret ovanpå köttet och ställ tillbaka formen i ugnen.
- Låt stå i ugnen tills vitlökssmöret nästan smält helt.
- Strö över finhackad persilja.
- Servera genast, gärna med baconlindade haricot verts till.