Oxfilé Provençal

 
 
Oxfilé Provençal eller Coer de filét Provençal.
Första gången vi lagade detta recept var då vi firade nyår i Hafjell.
Innan vi reste letade vi upp ett recept som vi på förväg visste skulle funka att laga i ett kök i en hyrd lägenhet med begränsad köksutrustning.
Och det blev gott!
Efter nyår i Hafjell har vi lagat detta receptet många gånger. 
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 700 gr oxfilé, mittbiten
  • 1 kg potatis, tunt skivade
  • salt och peppar
  • smör och rapsolja till stekning
 
Vitlökssmör:
  • 75 gr smör (rumstempererat)
  • 3 vitlöksklyftor, pressade eller rivna
  • 10 droppar worchestershiresås
  • salt och peppar
  • finhackad persilja
 
Gör så här:
  1. Putsa köttet rent från hinnor och senor.
  2. Bryn det i smör runtom i en stekpanna. Salta och peppra väl.
  3. Skala och skiva potatisen - gärna i matberedare där det både går snabbt och lätt.
  4. Skölj potatisskivorna väl i en skål under rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen väl med en handduk.
  5. Stek potatisen med lika delar smör och rapsolja i en het panna tills den har fin färg. Stek i flera mindre omgångar, salt och peppra potatisen väl. Lägg den i en ugnsfast form.
  6. Värm ugnen till 150 grader. Sätt in en stektermometer i mitten på oxfilén och lägg den ovanpå potatisen och ställ in i ugnen.
  7. Stek köttet till önskad innertemperatur, ca 60 grader för mediumstekt filé.
  8. Medan kött och potatis står i ugnen, blanda ingredienserna till vitlökssmöret för hand eller i matberedare med knivinsatsen.
  9. Ta ut formen och låt köttet vila i några minuter innan det skivas.
  10. Höj temperaturen på ugnen till max.
  11. Skiva köttet och lägg tillbaka ovanpå potatisen.
  12. Fördela vitlökssmöret ovanpå köttet och ställ tillbaka formen i ugnen.
  13. Låt stå i ugnen tills vitlökssmöret nästan smält helt.
  14. Strö över finhackad persilja.
  15. Servera genast, gärna med baconlindade haricot verts till.

Kommentera här: