Äppelpaj

 
Så här års vill man verkligen frossa i äppelpajer.
Här kommer en klassiker.
 
Det här behövs:
  •  2 kg äpplen
  • 50 gram smör
  • 175 gram socker  (ca 1,75 dl)
  • 150 gram skorpmjöl
  • Ev kanel

 

Knäck:

  • 50 gram socker
  • 100 gram smör
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en ugnsfast form (ca 25 x 35) med 50 gram smör.
  3. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor.
  4. Lägg äppelklyftorna i formen och strö över 175 gram socker. Strö även över 1 msk kanel och rör runt.
  5. Strö sedan över skorpmjölet.
  6. 50 gram socker strös över skorpmjölet och  100 gram smör lägges över i små klickar eller hyvlas i tunna skivor så att det smälter samman med sockret till en knäck.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Sänk därefter värmen till 175 grader och får stå 30 minuter till.
  8. Låt äppelkakan svalna lite och servera den ljummen med vaniljsås, vaniljglass eller lite vispad grädde.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: