Sommarsensation

 
När Niclas kommer hem med färska jordgubbar från Hallandsbär så här en vecka in i oktober, då blir man sugen på att göra en riktigt somrig efterrätt. Solen skiner men nu är det verkligen höst vädermässigt.
Så det här blir ett smakminne till sommaren. 
Och ja, jag vet - det är basilika på bilden trots att det står citronmeliss i receptet.
Men jag hade ingen citronmeliss hemma och basilika och jordgubbar funkar också bra ihop.
Receptet kommer från en gammal Buffé från 2009.
Vi har dock gjort om det lite - på så sätt tycker vi att det blir ett snäpp bättre än originalet.
Så här presenteras det i Buffé: " En dessert som doftar och smakar sommar med fläder och jordgubbar!"
Och det håller vi med om.
 
För 4 personer:
  • 3/4 dl jordgubbar
  • 1 dl vispad grädde
  • 75 gr vit choklad
  • 1 äggula (rumsvarm)
  • ½ gelatinblad
Botten:
  • 4 savoiardikex (används till tiramisu)
  • 4 msk koncentrerad flädersaft
Flädergelé:
  • ½ gelatinblad
  • ½ dl koncentrerad flädersaft
  • 1 krm vaniljsocker
  • vatten
Till servering:
  • maränger, jordgubbar, citronmeliss
 
GÖR SÅ HÄR:
  1. Mousse: Börja med att lägga det halva gelatinbladet i kallt vatten.
    Mixa därefter jordgubbarna med en stavmixer till puré.
    Vispa grädden fast.
    Smält den vita chokladen över vattenbad.
  2. Vispa upp äggulan. Häll chokladen över gulan, rör runt så att det blandar sig.
    Blanda i grädden och jordgubbspurén.
    Smält gelatinbladet på svag värme och blanda i moussen.
  3. Lägga kexen på en tallrik och häll flädersaft över dem. Låt kexen ligga och dra till sig saften.
    Fördela sedan kexen (genom att dela dem i mindre bitar) i fyra glas.
    Fördela moussen över kexen och låt stå i kylen 2-3 timmar.
  4. Flädergelé: Blötlägg det halva gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
    Ta upp och smält i kastrull med saft, 2 msk vatten och vaniljsocker.
    Låt svalna något och häll sedan över moussen som måste vara riktigt kall för att det skall skikta sig.
    Ställ kallt i minst en timme.
  5. Dekorera glasen med brutna bitar av maräng, jordgubbar och en kvist  

Kommentera här: