Blomkålsgratäng med kassler

 
Kassler köper vi oftast i stor bit - och sedan får man äta kasslerrätter i flera dagar...
Eller så skär vi till kasslern i färdiga bitar och fryser in för att plocka upp nästa vecka eller veckan därpå.
Små fyrkanter till ugnspannkaka, pastasås eller blomkålsgratäng, avlånga bitar till kasslergratäng med potatis.
Här kommer vårt recept på gratinerad blomkål med kassler.
Denna rätt går bra att frysa.
 
Detta behövs:
  • Blomkålshuvud (ett räcker till ca 3 pers)
  • Kasslerskivor ca 4-5 st
  • 25 gram smör
  • ½ dl mjöl
  • 3 dl mjölk
  • Kvibille Krämig lagrad Cheddar ost
  • Salt och vitpeppar
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Ansa blomkålen och skär loss buketterna.
  3. Koka den lätt i saltat vatten - den skall inte bli helt mjuk. Prova med sticka.
  4. Tärna kasslern till små fyrkanter.
  5. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölet. Rör det slätt med en visp och häll direkt i mjölken.
  6. Låt stuvningen koka upp och sänk sedan värmen till svag värme.
  7. Lägg i kasslern och låt den sjuda med ett par minuter.
  8. Smaka av med vitpeppar och salt.
  9. Häll av blomkålen och lägg i ugnsfast form.
  10. Häll över kasslerstuvningen.
  11. Toppa med några skivor av Kvibille Krämig lagrad Cheddarost, eller någon annan favoritost.
  12. Gratinera mitt i ugnen tills osten har fått fin färg, ca 10-15 minuter.

Kommentarer:

1 Ljuva Julia:

skriven

Det ser helt makalöst gott ut :D :D

Svar: Ja, helt klart värt att testa! :))
Familjen Eriksson Olsson

Kommentera här: