Inkokt lax

 Inkokt lax finns det en uppsjö av recept på.
Här är vårt  goda recept.
Inkokt lax serveras kall och är väldigt lätt att förbereda.
 
Till 4 portioner behövs:
  • ca 600 gr laxfilé med skinnet kvar
  • 1 liter vatten
  • 1 msk ättiksprit 12%
  • 1 msk salt
  • 5 st vitpepparkorn, som man krossar lite lätt i mortel
  • 3 st kryddpepparkorn, även dessa krossas lite lätt i mortel
  • 1 st lagerblad
  • ½ st gul lök i skivor
  • ½ st morot i slantar
  • ½ knippe dill - endast stjälkarna
 
Gör så här:
  1. Skär laxfilén i portionsbitar. Låt skinnet sitta kvar. Det behövs för att hålla ihop laxen när den sjuder.
    Skinnet drar man bort precis innan servering.
  2. Blanda vatten, ättika, salt, kryddor och grönsaker i en kastrull eller traktörpanna med lock.
  3. Koka upp lagen och låt sjuda under lock i ca 10 minuter..
  4. Lägg i laxbitarna och stäng av värmen.
  5. Lägg på locket och låt stå kvar på eftervärmen i ca 5 min.
  6. Drag bort från värmen och låt stå med locket på för att svalna och kallna.
  7. Ställ in pannan i kylskåp och låt laxen ligga i lagen i ett dygn tills den ska serveras.
  8. Servera med kokt potatis och en god kall sås, tex Källvikssås.

 

Kommentera här: