Kycklingpaj

 
 
Detta recept har många år på nacken!
Min mamma har gjort denna paj så länge jag kan minnas och receptet har delats flitigt till andra.
Fyllningen är även god som en pastasås, så man behöver inte göra paj om man inte vill.
 
Pajen är dock perfekt bjudmat, eftersom det går att förbereda innan och värma i ugnen när det är dags att äta.
Som idag, jag gör pajen på förmiddagen, åker på SPA med min BFF och sedan ställer Niclas pajen i ugnen strax innan vi kommer hem.
Tumme upp på det!
Serveras med grönsallad och ett gott bröd till.
 
Detta behövs till 4-6 portioner:
 
Pajdeg:
  • 2½ dl vetemjöl
  • 125 gr smör
  • 2 msk kallt vatten
 
Fyllning:
  • 1 stor stekt eller grillad kyckling
  • 1 liter kantareller eller 200 gr kantareller på burk eller 200 gr champinjoner
  • 1 medelstor purjolök
  • 2 msk smör
  • 2½ msk vetemjöl
  • ca 3 dl buljong ev. steksky + buljong
  • ca 1½ dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk smulad torkad dragon
  • ½ msk soja
 
Till pensling:
  • 1 ägg
 
Gör så här:
  1. Finfördela smöret i mjölet till pajdegen, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
    Eller kör alla ingredienser i en matberedare.
    (Som sagt det är ett gammalt recept och matberedare var inte så vanligt på den tiden.)
  2. Ställ pajdegen i kylen.
  3. Bena ur kycklingen, tag bort skinnet och skär köttet i bitar.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Ansa och skölj svampen. Skär kantarellerna i bitar och champinjonerna i skivor.
  6. Skiva purjolöken tunt.
  7. Fräs svampen och purjolöken i smöret.
  8. Strö över mjölet och späd med ev steksky buljong och grädde.
  9. Smaksätt med salt, peppar och dragon. Tillsätt soja.
  10. Låt sakta koka i ca 10 minuter. Rör då och då.
  11. Lägg köttet i en låg smord ugnsfast form.
  12. Häll stuvningen över.
  13. Kavla ut ca ¾ delar av pajdegen och lägg som ett lock över formen.
  14. Rulla resten av degen och lägg närmast kanten.
  15. Skär med en kniv i locket på några ställen.
  16. Pensla med ägg.
  17. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter eller tills pajen fått fin färg.
  18. Servera med sallad och ett gott bröd till.
 

 

 

 

Kommentera här: