Smördegsinbakad lax med spenat och fetaost

 Känns som vi har kört fast bland våra laxrecept just nu.
Så jag gav mig ut på receptjakt - enda kravet var att alla ingredienser skulle finnas hemma.
Hittade detta goda recept på landleyskok.se.
Mycket gott laxrecept som vi kommer att tillaga många gånger i framtiden.
 
Laxrulle:
  • ½ msk smör
  • 140 gr färsk babyspenat
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 100 gr fetaost
  • 250 gr smördeg (1 rulle)
  • 500-600 gr lax
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Fräs babyspenaten i smör med en pressad vitlöksklyfta, klippt persilja och äppelcidervinäger.
    När den skrumpnat ihop är den klar (ca 4 minuter).
  3. Lägg ut smördegen på ett bakplåtspapper på en plåt.
  4. Lägg laxbitarna tätt ihop i mitten. Salta och peppra och smula fetaosten över.
  5. Lägg den stekta spenaten ovanpå och vik sedan över smördegen.
  6. Ställ in plåten mitt i ugnen i 25 minuter. Om den börjar bli bränd upptill, sätt laxen längre ned i ugnen, växla till enbart undervärme och sänk temperaturen till 200 grader.
 
Sallad:
  • ½ msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 150 gr små skogschampinjoner (okej, detta hade vi inte hemma, men funkar även med burksvamp)
  • 100 gr cocktailtomater
  • 1 broccolihuvud (250 gr)
 
Gör så här:
  1. Gnugga jorden från champinjonerna (eller öppna burken...)
  2. Fräs upp smör och pressad vitlök i en stekpanna och lägg i champinjonerna.
  3. Stek i 8-10 minuter så att de får fin färg.
  4. Dela broccolin till mindre träd och ångkoka med salt. (Ja, eller koka dem lätt...)
  5. Häll ner champinjoner, broccoli och cocktailtomater i en skål.
 
 
Citronsås:
  • 1 dl crème fraiche
  • ½ citron
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1 tsk honung
  • salt, peppar, timjan, dill
 
Gör så här:
  1. Rör ihop crème fraiche med pressad citron, honung, sweet chilisås och kryddor.
  2. Ställ såsen svalt innan servering.
 

Kommentera här: