Farmor Annas köttbullar

 
Lovisas favorit på julbordet har under många år alltid varit farmors köttbullar. Under de senaste åren har det blivit som en tradition att åka upp till Torrås några dagar innan julaftom och hjälpa farmor att rulla köttbullar. Detta är det fantastiskt goda recept som vi följer: 
 
Ingredienser
4 portioner:
  • 400 g köttfärs
  • 2 msk havregryn
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl grädde
  • 1 tsk riven lök
  • 1 tsk salt
  • 1 kryddmått svartpeppar
  • 1/2 kryddmått kryddpeppar
  • smör till stekning
12 portioner:
  • 1200 g köttfärs
  • 6 msk havregryn
  • 3 msk potatismjöl
  • 3 ägg
  • 3 dl vatten
  • 1 1/2 dl grädde
  • 3 msk riven lök
  • 1 msk salt
  • 3 kryddmått svartpeppar
  • 1 1/2 kryddmått kryddpeppar
  • smör till stekning
Gör såhär:
  1. Blanda havregryn, potatismjöl, vatten och grädde. Låt stå så att havregrynen får svälla i 10 minuter.
  2. Tillsätt sedan ägg, lök, salt och kryddor.
  3. Lägg i färsen och arbeta allt smidigt.
  4. Fukta händerna med kallt vatten och forma färsen till små köttbullar.
  5. Lägg köttbullarna på vattensköljd skärbräda.
  6. Bryn köttbullarna, inte alltför många åt gången, i smör i en stekpanna.
  7. Saka pannan då och då så att kötbullarna blir väl brynta.
  8. Efterstek dem i en gryta eller i stekpannan.
  9. För den större satsen köttbullar är det enklare ett eftersteka dem i långpanna i 175 graders ugn, 10-15 minuter.

Kommentera här: