Kalops

 
Kalops med inlagda rödbetor.
Eller kollaps som Basse kallade det som liten. :)
Klassisk husmanskost.
 
Detta behövs (4-6 port):
  • 1 kg nötkött med ben, tex högrev, bog, bringa eller
  • 500-600 g benfritt kött tex ytterlår eller grytbitar
  • 2 msk smör
  • 2 gula lökar i klyftor
  • 1-1½ tsk salt
  • 1 krm vit-eller svartpeppar
  • 8 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 5 dl vatten
  • 3 msk vetemjöl
 
Gör så här:
  1. Skär köttet i skivor eller bitar.
  2. Bryn smöret i en stekpanna. Lägg i köttet och bryn det på alla sidor. 
  3. Bryn också löken några minuter mot slutet av stekningen.
  4. Lägg över köttet i en kastrull eller bryn från början direkt i en stekgryta.
  5. Krydda med salt, peppar, kryddpepparkorn och lagerblad.
  6. Slå på vattnet och låt köttet bräsera under lock på svag värme i 40-60 minuter tills det är mört.
  7. Rör ut mjölet med några matskedar kallt vatten till en slät redning.
  8. Rör ner redningen och koka i 3-5 minuter.
  9. Smaka av.
 
 
 

Kommentera här: