Kalops
Kalops med inlagda rödbetor.
Eller kollaps som Basse kallade det som liten. :)
Klassisk husmanskost.
Detta behövs (4-6 port):
- 1 kg nötkött med ben, tex högrev, bog, bringa eller
- 500-600 g benfritt kött tex ytterlår eller grytbitar
- 2 msk smör
- 2 gula lökar i klyftor
- 1-1½ tsk salt
- 1 krm vit-eller svartpeppar
- 8 kryddpepparkorn
- 2 lagerblad
- 5 dl vatten
- 3 msk vetemjöl
Gör så här:
- Skär köttet i skivor eller bitar.
- Bryn smöret i en stekpanna. Lägg i köttet och bryn det på alla sidor.
- Bryn också löken några minuter mot slutet av stekningen.
- Lägg över köttet i en kastrull eller bryn från början direkt i en stekgryta.
- Krydda med salt, peppar, kryddpepparkorn och lagerblad.
- Slå på vattnet och låt köttet bräsera under lock på svag värme i 40-60 minuter tills det är mört.
- Rör ut mjölet med några matskedar kallt vatten till en slät redning.
- Rör ner redningen och koka i 3-5 minuter.
- Smaka av.