Kalvstek med gräddsås

 
En klassisk söndagsstek.
Serveras med kokt potatis, inlagd gurka och gélé.
 
Detta behövs till 4 personer:
  • ca 1 kg kalvstek
  • salt
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 msk olja
  • 7 dl köttbuljong (vatten och buljongtärning)
  • 2 lagerblad
  • 15 vitpepparkorn
 
Sås:
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk smör
  • salt
  • soja
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Bind upp steken med bindgarn om det behövs och krydda runt om med salt.
  3. Skala lök och morot. Skär löken i klyftor och moroten i bitar.
  4. Bryn steken runtom i oljan i en gryta.
  5. Häll i buljong och koka upp.
  6. Avlägsna skummet med en sked.
  7. Lägg i lök, morot, lagerblad och vitpeppar i grytan.
  8. Lägg på locket och ställ in grytan i nedre delen av ugnen och brässera tills stekens innertemperatur är 70 grader, ca 1½ timme.
  9. Ta ur grytan ur ugnen och ta upp köttet och låt vila i fuktat bakplåtspapper.
  10. Sila skyn i en kastrull och koka ihop tills ca 3 dl återstår.
  11. Häll i grädden, koka upp och red av med majsstärkelsen utblandat med lite vatten och låt koka någon minut under omrörning.
  12. Dra av från värmen och smaka av med soja och salt.
  13. Skär köttet i tunna skivor och servera med kokt potatis, någon grönsak, gräddsås, inlagd gurka och gélé.
 
 
 

Kommentera här: