Lakritskola

 
Försvinnande god lakritskola.
Receptet är Alexandra Zazzis.
 
Detta behövs:
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 krm salt
  • 2,5 msk lakritspulver
 
Gör så här:
  1. Lägg smöret i en tjockbottnad gryta och smält alternativs bryn (blir en lite nötigare smak).
  2. Rör i grädde, sirap, socker, salt och lakritspulver.
  3. Låt småkoka i ca 40 minuter. Rör ibland.
  4. Kolan ska bli 123 grader - använd en termometer eller för ett kulprov för att kontrollera att den är färdig.
    (Kulprov: Ta ett glas med iskallt vatten, droppa i lite kola och rulla sedan mellan fingrarna och se att den håller ihop och är lagom seg.)
  5. Fodra en brödform med bakplåtspapper och häll upp kolan.
  6. Låt svalna 2 timmar, lyft ur och klipp/skär kuber.
  7. Packa som karameller i bakplåtspapper.
  8. Förvara i kylskåp.
 

Kommentera här: