Lax- & Kräftsoppa

 
Mycket god soppa som nästan är bäst dag två.
Gör du den en dag i förväg, avvakta med att smaka av med salt förrän soppan skall ätas.
Kräftosten tar lite tid på sig att utveckla sin smak och därför kan soppan lätt bli för salt annars.
Servera gärna soppan med nybakat bröd eller grizzini.
Soppan går väldigt bra att frysa.
 
Detta behövs til 4 portioner:
  • 3 stora morötter, grovrivna
  • 1 purjolök i strimlor
  • 3 fiskbuljongtärningar
  • 13 dl vatten
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 2 dl créme fraiche
  • 200 gr kräftost
  • 1 pkt dill
  • 5-6 hg lax skuren i bitar
  • smör
  • peppar, cayennepeppar och ev salt
 
Gör så här:
  1. Smält smöret i en gryta, fräs morötterna och purjolök på svag värme i ca 10 minuter.
  2. Pudra över vetemjöl och blanda väl.
  3. Tillsätt vatten och buljongtärningar och låt koka 25 minuter.
  4. Tillsätt créme fraiche, dill, kräftost och låt allt koka upp.
  5. Smaksätt med peppar, cayennepeppar och salt efter eget tycke och smak.
  6. Lägg i laxbitarna och koka i 2 min.
  7. Färdigt att servera.

Kommentera här: