Montera pepparkakshus

 
 
Vi använder alltid smält socker för att montera våra pepparkakshus.
Det är det som fungerar allra bäst. Man får bara vara försiktig så att man inte bränner sig.
För smält socker är galet varmt!!
Å andra sidan verkar det ha blivit tradition att man SKA bränna sig.
 
Garnerar med kristyr och godis i glada färger.
Ibland har vi haft lite mer avancerade hus med gelatinblad som fästs på insidan som fönsterglas.
Bara fantasin som sätter gränser.
 
Enligt Arvid så använde vi i år Isas recept.
Visste inte att hon hade något recept på pepparkakshus, men okej...  :0) 
 
Detta behövs:
  • 2-3 dl socker 
Gör så här:
  1. Smält sockret i en torr stekpanna på medelstark värme.
    Sockret ska vara helt smält och ljust brunt.
  2. Låt pannan stå på svag värme medan delarna sätts ihop, annars är det risk att sockret stelnar innan man är klar.
  3. Doppa gavlarnas lodräta sidor i det smälta sockret och sätt snabbt ihop dem med husets långsidor. Ta en gavel i taget.
  4. Bred på socker där taket ska fästas och lägg på taket snabbt.
  5. Fäst ihop skorstenens delar och fäst den på taket.
Kristyr:
  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 tsk ättikssprit (12%)
Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienserna till kristyren.
  2. Vispa tills kristyren blir hård, gärna med elvisp.
  3. Fyll kristyren i en spritspåse och granera huset.
 
 

Kommentera här: