Mormors fläskkorv

 
 Mormor har gjort fläskkorv till jul med alla barnbarn när de varit små.
I år var det småkusinernas tur att vara med.
Och Frida var en hejare på att göra korv!
 
Och om någon undrar varför alla barn går runt i underställ beror det på att vi precis innan huggit årets julgranar och grillat korv i skogen. Så mysigt!
 
 
Detta behövs till 7 korvar:
  • 2 kg fläskkött (fläskfärs)
  • ½ kg oxkött (nötfärs)
  • ½ kg malda kalla kokta potatisar
  • 1½-2 liter mjölk
  • 2½ msk salt
  • 2½ tsk vitpeppar
  • 1¼ tsk svartpeppar
  • ½ dl potatismjöl
  • Krokfjälster
 
Gör så här:
  1. Koka upp mjölken och låt den svalna.
  2. Mal köttet i en köttkvarn om du har helt kött, annars lägg fläsk- & nötfärs i en stor skål (använd gärna kitchenaid om du har, för det är rätt tungt att röra för hand).
  3. Mal även i potatis, eller pressa den igenom en potatispress.
  4. Blanda runt färs och potatis och späd med mjölken till en ganska lös smet.
  5. Krydda och häll i potatismjöl och fortsätt blanda runt så allt blandar sig ordentligt.
  6. Fäst fjälster runt ett krorvhorn och börja producera korv.
  7. Mamma brukar klippa fjälsterna i lagom korvstora längder innan och trär på dem på hornet.
  8. Tryck ut lite korvmassa och knyt om med snöra i änden.
  9. Fyll med lagom mycket korvmassa i fjällstret. Fyll inte för mycket för då spricker korven vid kokning.
  10. När nästan hela fjälstret är fyllt, dra loss från hornet och knyt ihop den andra änden med den första.
  11. Upprepa proceduren tills all smet är slut.

Kommentera här: