Slottsstek

 
 
Här kommer ett recept på en gammal hederlig söndagsstek.
Slottsstek kallas också Herrgårdsstek.
Steken serveras varm med sås, kokt potatis, grönsaker och lingonsylt eller gelé.
 
Detta behövs:
  • 1 kg benfritt nötkött, tex fransyska
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 8 kryddpepparkorn
  • 4 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 gul lök i skivor
  • 4-6 ansjovisfiléer
  • 1 msk vinäger
  • 2-3 dl vatten
 
Gör så här:
  1. Bryn smöret i en stekgryta. Lägg i köttet och bryn det långsamt på alla sidor till vacker färg.
  2. Krydda steken runt om med salt och peppar.
  3. Späd med 1 dl vatten vid sidan om köttet.
  4. Tillsätt övriga kryddor, lök, ansjovis och vinäger.
  5. Låt steken bräsera under lock på svag värme tills den är mör. Ungefärlig tillagningstid 1½ timme. Vänd steken någon gång och späd med mer vatten om det behövs.
  6. Stick med en provnål - köttet ska kännas mjukt och köttsaften ska vara klar och genomskinlig när köttet är färdigt. Man kan också sätta i en köttermometer under slutet av stekningen. Innertemperaturen ska vara 75 grader för genomstekt kött.
  7. Ta upp steken och lägg den på en skärbräda och låt den stå 10-15 minuter inlindad i aluminiumfolie.
  8. Gör under tiden såsen.
 
Detta behövs:
  • 6 dl sky + ev buljongtärning
  • 4 msk vetemjöl + 1 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • salt och nymalen peppar
 
Gör så här:
  1. Sila och mät upp skyn i en kastrull.
  2. Späd med ytterligare vatten och smula ev i en buljongtärning.
  3. Rör ut vetemjölet med kallt vatten till en slät redning.
  4. Rör ner den i skyn under omrörning.
  5. Koka såsen 3-5 minuter.
  6. Rör om då och då.
  7. Tillsätt grädde. Smaka av med salt, peppar och ev lite ansjovisspad.
  8. Skär köttet i skivor.
 
 

Kommentera här: