Körsbärssaft

 
 
Min storebror ringde och undrade om vi ville ha körsbär?
Och det ville vi gärna!
Kom på att vi inte hade någon urkärnare, men det funkade rätt bra med ett sugrör av stål.
Fast efter ett par timmars urkärnade och mer än hälften av bären kvar började det bli lite tjatigt...
Så det fick bli saft av en del av de resterande bären.
 
Ingredienser:
  • 4 liter körsbär (4 liter motsvarar ca 2½ kg)
  • 12 dl vatten
  • 12 dl socker
  • 1 tsk natriumbensoat
 
Gör så här:
  1. Skölj körsbären och lägg dem i en gryta.
  2. Häll på vatten och låt koka upp.
  3. Koka bären under lock i ca 15 minuter.
  4. Tryck bären med en sked mot grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
  5. Häll upp bären i en silställning.
  6. Låt stå och självrinna i ca 30 minuter.
  7. Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan.
  8. Låt koka upp och rör ner sockret. Rör tills det löst sig.
  9. Ta grytan åt sidan och skumma väl (om det behövs).
  10. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Det ska lösa sig helt.
  11. Blanda sedan ner konserveringsmedlet i saften.
  12. Häll upp på väl rengjorda, varma flaskor.
  13. Skruva på lock och låt kallna.
  14. Förvara saften kallt.
 
OBS! Små mängder saft som dricks upp inom några veckor behöver inte konserveringsmedel.
 

Kommentera här: