Svartvinbärsgelé

 
Planterade några vinbärsbuskar för ett antal år sedan.
Dessa buskar ger rikligt med bär varje år.
Själv gillar jag svartvinbärssaft, det smakar sommarlov för mig.
Men inget utav barnen gillar svartvinbärssaft!!
Möjligen Arvid, men får han välja så väljer han hellre något annat att dricka. Som äppelmust...
Så, stå och göra saft av dessa bär går bort. Vi gör gelé av alltsammans istället.
Och eftersom vinbären ofta är övermogna när vi blir klara till att göra något med dem, så är de egentligen inte
optimala till gelé eftersom de är som bäst till gelé när de precis har mognat och nästan inte ens är mogna.
Antar att det har något med det egna pektinet i bäret att göra. Dåligt påläst på detta måste jag erkänna.
Men, det blir fin, fin gelé i alla fall om man använder gelésocker. Så det gör vi. :0)
 
Till ca 5 dl gelé behövs:
  • 1 - 1½ kg orepade svarta vinbär
  • 3 dl vatten
  • 1 dl gelésocker per avrunnen dl saft (eller om det står någon annan angivelse på förpackningen)
 
Gör så här:
  1. Skölj bären, de behöver inte repas, och låt dem rinna av.
  2. Lägg dem i en gryta med vattnet och koka upp.
  3. Låt sedan småkoka under lock i ca 10 minuter så att bären saftar sig.
  4. Häll upp bärmassan i en silställning och låt saften självrinna i ca 30 minuter.
  5. Mät upp den silade saften och häll i en ren gryta.
  6. Blanda i 1 dl gelésocker per avrunnen dl saft (eller om det står någon annan angivelse på förpackningen) och blanda runt ordentligt i grytan.
  7. Låt koka upp och koka i ca 1½ minut (eller om det står någon annan angivelse på sockerförpackningen).
  8. Häll gelén i väl rengjorda varma burkar.
  9. Vill man ha paraffin ovanpå sin gelé, så ska gelén kallna innan man häller på paraffinet.
 

Kommentera här: