Enkel rödvinssås

 
Vi gillar gräddiga såser, men den här rödvinssåsen är väldigt god och innehåller faktiskt ingen grädde alls.
Till och med nästan godare dan efter man tillagat den.
 
Detta behövs till ca 3 dl sås:
  • 1 grovhackad schalottenlök
  • 1 skivad morot
  • 2 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk rårörsocker
  • 3/4 dl balsamvinäger
  • 4½ dl rött vin
  • 3 msk konc kalvfond
  • 1½ tsk soja
  • 4½ dl vatten
  • 2 tsk majsstärkelse
  • salt och peppar
 
Gör så här:
  1. Fräs schalottenlök och morot i smöret i en kastrull i ca 3 minuter utan att det får färg.
  2. Tillsätt tomatpuré, låt fräsa ytterligare en minut.
  3. Strö över rårörsockret och låt det börja karamelliseras.
  4. Häll på balsamvinäger och låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens.
  5. Häll på rött vin och koka utan lock till 1/3 av vätskan återstår, ca 15 minuter.
  6. Tillsätt kalvfond, soja och vatten.
  7. Låt koka utan lock ca 10 minuter, eller tills hälften återstår.
  8. Sila såsen.
  9. Red såsen med majsstärkelse utrörd i vatten till önskad konsistens.
  10. Smaka av med salt och peppar.

 

Kommentera här: