Mormors Kolasås

 
Den här kolasåsen smakar barndomsminnen för mig.
Mamma serverade den ofta till hemmakonserverade päron, eller ingefärspäron. Så gott!!
Idag tror jag inte att jag känner någon som konserverar päron själv.
Men visst, de man köper på burk i affären fungerar precis lika bra.
 
6-8 portioner
 
Detta behövs:
  • 4 ½ dl grädde
  • 1-2 dl socker
  • 1 dl sirap
  • ½-1 msk vaniljsocker
  • en klick smör
 
 
Gör så här:
  1. Blanda samman grädden, sockret och sirapen i en tjockbottnad gryta.
  2. Ställ grytan på svag värme och låt såsen koka under omrörning i ca 20 minuter.
    Den skall bli tjock och simmig.
  3. Lyft grytan från värmen och smaksätt med vaniljsockret och lägg gärna sist i en klick smör.
    Såsen blir då blank och glansig.
 
Variation:
  1. Vispa grädde ganska hårt.
  2. Blanda med kall kolasås och du får en "fluffig" kolasås att servera.
 
 

Kommentera här: