Kalasgod räkpaj

En fantastiskt god räkpaj!
Krämig räkfyllning i frasigt skal, kan det bli bättre.
Och som alla våra recept - enkel att göra.
 
6-8 personer
 
Pajedeg:
  • 150 gram smör
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
 
Fyllning:
  • 1 kg stora räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 tsk fransk senap
  • ½ tsk dragon
  • 1 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
  • ½ fiskbuljongtärning
  • ½ dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl hackad dill
  • 1 nypa cayennpeppar
  • salt & peppar
 
Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en matberedare.
  2. Tryck ut degen i en pajform och låt stå i kylskåp i minst en timme.
  3. Grädda pajen helt färdig i 200 grader i 25-30 minuter eller tills den fått fin färg.
    Under tiden pajskalet gräddas, gör fyllningen.
  4. Skala räkorna och finhacka löken och fräs den mjuk i smör.
  5. Pressa i vitlöken.
  6. Dofta över mjöl och späd med vätskan (vatten, vin och grädde).
  7. Tillsätt senap.
  8. Låt såsen koka ihop i ca 5 min.
  9. Smaksätt med kryddorna och smaka av med salt och peppar.
  10. Blanda i räkorna och värm stuvningen het.
  11. Rör i den hackade dillen.
  12. Slå räkstuvningen i det heta eller uppvärmda pajskalet och servera genast tillsammans med en grönsallad.
 
 

Kommentera här: