Kalasgod räkpaj
En fantastiskt god räkpaj!
Krämig räkfyllning i frasigt skal, kan det bli bättre.
Och som alla våra recept - enkel att göra.
6-8 personer
Pajedeg:
-
150 gram smör
- 3 ½ dl vetemjöl
- 1 msk vatten
Fyllning:
- 1 kg stora räkor med skal
- 1 gul lök
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 msk smör
- 2 msk mjöl
- 2 tsk fransk senap
- ½ tsk dragon
- 1 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
- ½ fiskbuljongtärning
- ½ dl vatten
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl hackad dill
- 1 nypa cayennpeppar
- salt & peppar
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser till pajdegen i en matberedare.
- Tryck ut degen i en pajform och låt stå i kylskåp i minst en timme.
- Grädda pajen helt färdig i 200 grader i 25-30 minuter eller tills den fått fin färg.
Under tiden pajskalet gräddas, gör fyllningen. - Skala räkorna och finhacka löken och fräs den mjuk i smör.
- Pressa i vitlöken.
- Dofta över mjöl och späd med vätskan (vatten, vin och grädde).
- Tillsätt senap.
- Låt såsen koka ihop i ca 5 min.
- Smaksätt med kryddorna och smaka av med salt och peppar.
- Blanda i räkorna och värm stuvningen het.
- Rör i den hackade dillen.
- Slå räkstuvningen i det heta eller uppvärmda pajskalet och servera genast tillsammans med en grönsallad.