Spätta på Västerbottenvis

 
En rätt i Basses smak - ostälskare som han är.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • ca 2 dl riven västerbottenost
  • 600 gram spättafiléer, MSC-märkta
  • citronpeppar
  • salt
  • smör
  • nymalen svartpeppar
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 citron - skalet
 
Mos:
  • grönsaks- eller hönsbuljong
  • 1 kg mandelpotatis, skalad
  • 25-50 gr smör
  • 1-2 dl mjölk eller grädde
  • 2 dl riven västerbottenost
  • salt
  • peppar
  • riven muskot
  • 1 knippa gräslök, finskuren
 
Gör så här:
  1. Krydda fisken med citronpeppar och salt. Ställ åt sidan.
  2. Gör moset. Häll på så mycket buljong att det täcker potatisen och låt koka tills den precis mjuknat.
  3. Häll av buljongvattnet när potatisen är klar och stöt dem med en potatsstöt.
  4. Tillsätt smält smör, varm mjölk eller grädde samt ost. Rör om kraftigt.
  5. Smaka av med salt, peppar och muskot. Håll sedan moset varmt.
  6. Blanda uppvispade ägg och riven ost.
  7. Häll upp mjöl på ett fat, riv över citronskalet och blanda väl.
  8. Vänd fiskfiléerna i mjöl och sedan i ostblandningen, en i taget.
  9. Stek i omgångar i smör, 2-3 minuter per sida eller tills båda sidor fått fin färg.
  10. Rör ner den finskurna gräslöken i moset och servera fisken med mos och extra citronklyftor.

Kommentera här: