Öhmnas goda kaffekaka
Skulle i vårt fall egentligen heta Helena i Hyssnas goda kaffekaka, eftersom det var henne vi fick receptet ifrån någon gång på 90-talet. Jättegod kaka med smak av både kardemumma och kanel. Och som räcker till många.
Detta behövs till ca 40 bitar:
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 1 tsk kardemumma
- 100 gr smält smör
- knappt 8 dl vetemjöl
- 1 msk bakpulver
- 3 dl mjölk
Fyllning:
- 100 gram smör
- 2 dl havregryn
- 2 dl farinsocker
- 1 tsk kanel
Gör så här:
- Klä en långpanna med bakplåtspapper och värm ugnen till 200 grader.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Krossa kardemumman i en mortel och blanda i.
- Häll i det smälta smöret.
- Tillsätt mjöl blandat med bakpulver, växelvis med mjölken.
- Häll smeten i långpannan och bred ut den så den blir jämn.
Fyllning:
- Smält smöret och tillsätt havregryn, farinsocker och kanel.
- Blanda runt ordentlig och fördela sedan massan över kakan.
- Ställ in kakan i ugnen (andra falsen nerifrån).
- Sänk värmen till 175 grader och grädda kakan i ca 20 minuter.
- Låt kakan svalna på galler innan den skärs i bitar.
skriven
Otroligt fina tallrikar ;)