Öhmnas goda kaffekaka

 

 
 

Skulle i vårt fall egentligen heta Helena i Hyssnas goda kaffekaka, eftersom det var henne vi fick receptet ifrån någon gång på 90-talet. Jättegod kaka med smak av både kardemumma och kanel. Och som räcker till många.
 
Detta behövs till ca 40 bitar:
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 tsk kardemumma
  • 100 gr smält smör
  • knappt 8 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 3 dl mjölk
 
Fyllning:
  • 100 gram smör
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl farinsocker
  • 1 tsk kanel
 
Gör så här:
  1. Klä en långpanna med bakplåtspapper och värm ugnen till 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  3. Krossa kardemumman i en mortel och blanda i.
  4. Häll i det smälta smöret.
  5. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver, växelvis med mjölken.
  6. Häll smeten i långpannan och bred ut den så den blir jämn.
 
Fyllning:
  1. Smält smöret och tillsätt havregryn, farinsocker och kanel.
  2. Blanda runt ordentlig och fördela sedan massan över kakan.
  3. Ställ in kakan i ugnen (andra falsen nerifrån).
  4. Sänk värmen till 175 grader och grädda kakan i ca 20 minuter.
  5. Låt kakan svalna på galler innan den skärs i bitar.
 
 

Kommentarer:

1 Lovisa:

skriven

Otroligt fina tallrikar ;)

Kommentera här: