0 Läs mer >>
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 320 g pasta
  • 120 g bacon
  • 2 kycklingfiléer
  • 0,5 purjolök, strimlad
  • 250 g champingoner, delade
  • 3 dl grädde
  • 100 g ädelost, tex Kvibille gräddädel
  • Svartpeppar
 
Gör så här:
  1. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skär baconet i strimlor och kycklingen i mindre bitar.
  3. Hetta upp en stekpanna och stek baconet knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Stek kycklingen i fettet från baconet till fin färg och tills den är genomstekt.
  5. Salta och peppra och lägg på ett fat.
  6. Fräs purjolök och champinjoner hastigt i samma panna.
  7. Häll grädden i en större kastrull och smula ner osten. Värm tills osten smält.
  8. Vänd ner kyckling, svampfräset och pasta. Servera toppad med bacon. Dra ett varv med pepparkvarnen.

Ädelostpasta med kyck...

0 Läs mer >>
 
 
Ingredienser:
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 st mogna bananer
  • 2,5 dl fil
  • 0,5 dl flytande honung
 
Gör så här:
  1. Smörj bakformen och sätt ugnen på 200°.
  2. Skala och mosa bananerna.
  3. Blanda de torra ingredienserna bunke, inklusive solrosfröna. 
  4. Rör sedan ner fil, honung och banan.
  5. Häll ner smeten i bakformen.
  6. Grädda i ugnens nedre del i ca 1 timme.
  7. Ta ut brödet ur formen och låt svalna.
     

Bananbröd

0 Läs mer >>
 
Ingredienser:
  • 250 g pasta
  • 0,5 purjolök
  • 200 g svartkål
  • 0,5 röd chili
  • 1 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 150 g champinjoner
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 2,5 dl matlagningsgrädde 
  • 1 röd paprika
  • salt och peppar
  • 4 msk parmesan, riven
  • 2 msk pinjenötter, rostade
 
Gör såhär:
  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Strimla purjolök och skär svartkål fint. Finhacka chili.
  3. Fräs purjolök, chili och kål i olja i en stekpanna. Pressa vitlök. Skiva svampen och fräs i stekpannan.
  4. Tillsätt vatten, buljontärning och matlagningsgrädde. Skär paprika i bitar och rör i. Låt puttra och smaka av med salt och peppar. Smaka också av såsen med mer chili om du vill ha den hetare.
  5. Rosta pinjenötter i en torr stekpanna. Blanda pasta med såsen. Strö över parmesan och pinjenötter.

Svamppasta med svartk...

0 Läs mer >>
 
Om man inte vill vara helt vegetarisk, men äta lite mindre kött, så är detta en mycket god rätt.
 
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 600 gram sötpotatis
  • olivolja
  • 400 gram vita bönor (avsköljda)
  • 300 gram blandfärs
  • 1 dl yoghurt (fetthalt 10%)
  • 15 gram färsk hackad persilja
  • 1 vitlöksklyfta (finriven)
  • ½ msk torkad mynta
  • 1 tsk spiskummin
  • ½ tsk svartpeppar
  • ½ tsk cayennepeppar
  • olivolja till stekning
  • 1 tsk salt
Persiljeyoughurt:
  • 3 dl youghurt (10%)
  • 15 gram färsk hackad persilja
  • 1 vitlökklyfta (finriven)
  • ½ msk olivolja
  • 1 tsk spiskummen
  • salt och peppar
 
 
Gör så här:
  1. Skala och skär sötpotatisen i bitar.
  2. Vänd runt dem i olja på en plåt och salta.
  3. Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter i 225 grader.
  4. Mixa eller mosa bönorna till en ganska slät mos.
  5. Blanda bönmoset med färs, youghurt, persilja, vitlök och alla kryddor.
  6. Forma till tolv biffar med blöta händer.
  7. Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna tills de är genomstekta.
  8. Rör ihop alla ingredienser till youghurssåsen och smaka av med salt och peppar.

Bon apetit!

 

Färsbiffar med sötpot...

0 Läs mer >>
 
Stina var min härliga svärmor.
Jag tror inte jag har varit på något födelsedagsfirande hos familjen Olsson utan att Stina har bakat denna tårta till födelsedagsbarnet.
Och den är så god!
Tyvärr finns inte Stina med oss längre.
Men hennes Crisptårta, den kommer vi fortsätta att baka.
Här är hennes recept.
 
Detta behövs till bottnar:
  • 4 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 3 droppar ättika (12%)
  • 3 dl rice crisp
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa äggvitor till hårt skum.
  3. Blanda i socker och ättika och fortsätt vispa.
  4. Blanda i rice crisp.
  5. Bred ut marängsmeten på en bakplåtsklädd plåt.
  6. Grädda mitt i ugnen i 125 grader i ca 1½ timme.
  7. Låt marängen svalna på plåten.
 
Kräm:
  • 4 äggulor
  • 2 dl socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl kaffegrädde
  • 200 gr smör (rumsvarmt)
 
Gör så här:
  1. Blanda ägggulor, kaffegrädde, socker och vetemjöl i en gryta.
  2. Låt sjuda tills det blir tjockt.
  3. Ta av grytan och låt svalna något.
  4. Rör i smöret. (Lättast om man skurit smöret i små tärningar).
  5. Rör ordentligt tills smöret smält och allt blandat sig.
 
Montering:
  • 6 dl grädde
  • Mörk choklad
  • Färska hallon eller geléhallon
  1. Dela marängbottnen i två delar.
  2. Bred krämen mellan bottnarna.
  3. Vispa grädden och bred hälften av grädden på bottnen med kräm.
  4. Lägg den andra bottnen ovanpå och täck denna med resten av grädden.
  5. Smält mörk choklad över vattenbad. När chokladen svalnat något ringla den över tårtan.
  6. Dekorera med färska bär eller geléhallon.
 
 Stina - du fattas oss!
 

Stinas Rice-Crisptårt...

0 Läs mer >>
 
Arvid ville bjuda på spagetti och köttfärssås när han fyllde år.
Och kladdkaka så klart!
Gjorde en köttfärssås med riven ädelost i tidigare i veckan och en sådan sås ville han ha på sin födelsedag. Och här kommer receptet.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 400 gram köttfärs
  • 140 gr Kvibille Gräddädel
  • 2 dl creme fraiche
  • soja
  • svart och vitpeppar
  • salt
  • smör
  • valfri pasta
 
Gör så här:
  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Bryn färsen knaprig i smör i en stekpanna (eller stekgryta om man ska göra till många).
  3. Salta (lätt eftersom både soja och ädelost är ganska salt) och peppra.
  4. Riv ädelosten och blanda ner i färsen tillsammans med creme fraiche.
  5. Dutta i lite soja så det blir fin färg.
  6. Låt koka ihop och smaka av med salt och ev mer peppar.
  7. Häll av pastan och servera med en god grönsallad.
 

Arvids födelsedagsköt...

0 Läs mer >>
 
En smarrig efterrätt.
Receptet är till 6 portioner, men då får man nog ha en lätt middag eller lunch före.
För denna efterrätt är rätt mäktig.
Det blev tre chokladskålar (i muffinsstorlek) och fyra glasskålar med mousse.
 
Detta behövs till chokladformarna:
  • Beräkna 100 gram mörk choklad till till 6 lite mindre formar.
 
Gör så här:
  1. Smält chokladen över vattenbad.
  2. Pensla ut chokladen på insidan av dubbla pappersformar.
    Hade missat en liten flik längst upp på ena formen och denna var väldigt mycket lättare att lossa än övriga formar, så gör gärna det medvetet.
  3. Ställ dem kallt (kylskåp) att stelna.
  4. Ta sedan försiktigt bort pappret och fyll formarna med dajmmousse.
 
Detta behövs till moussen:
  • 200 gram ljus choklad (ej blockchoklad)
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 bitar dajm

 

Gör så här:

  1. Smält chokladen över vattenbad.
  2. Rör ner gulorna i chokladen och låt den sedan kallna.
  3. Finhacka dajmen.
  4. Vispa grädden (ganska hårt).
  5. Blanda ner dajm och grädde i chokladen.
  6. Fördela moussen i krämkoppar, portionsglas eller i chokladformar.

Dajm-mousse i choklad...

0 Läs mer >>

 
6 portioner
Ingredienser:
  • 1 kg högrev
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 5 vitlöksklyftir, hackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk curry
  • 1 msk paprikapulver
  • 400 ml kokosmjölk (på burk)
  • 400 g krossade tomater (på burk)
  • 2 msk oxfond
  • 5 kryddpepparkorn, krossade
  • 0,5 tsk chiliflakes
Till servering:
  • 4 dl ris
  • 150 g hericots verts
  • 2 dl cashewnötter, torrostade och grovahackade
  • 1 dl kokosflingor, torrostade
Gör såhär: 
  1. Skär köttet i grytbitar. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet i smör i omgångar till fin stekyta. Salta och peppra.
  2. Fräs lök och vitlök i smör i en gryta tills löken är mjuk. Tillsätt tomatpuré, curry och paprikapulver och stek under omrörning någon minut till.
  3. Lägg ner köttet i grytan och häll i kokosmjölk, krossade tomater och fond. Tillsätt kryddpeppar och chiliflakes och låt småputtra under lock 2–2 ½ timme.
  4. Rör om då och då under tiden och smaka ev av med salt före servering. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Koka upp saltat vatten och låt haricots vertsen koka ca 3 min. Servera grytan med bönorna, cashewnötter, kokosflingor och ris.

Mustig vintergryta

0 Läs mer >>
 
 
Nygräddade frallor till frukost är otroligt gott, men att ställa sig på morgonkvisten och baka händer inte alltför ofta. Dessa morotsfrallor är perfekta då man gör degen på kvällen och låter de stå och jäsa i kylen under natten. Sen är det bara att ha in dem i ugnen och så har man nybakta frallor!
 
9-12 st
Ingredienser:
  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 liten morot
  • 4 dl rågsikt
  • 5 dl vetemjöl
Gör såhär:
  1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt saltet. Rör tills jästen har lösts upp.
  2. Tillsätt vatten.
  3. Skala och riv moroten fint. 
  4. Tillsätt rapsolja, morot, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda till en lätt kladdig, men smidig deg. 
  5. Rulla degen i vetemjöl. Dela degen i 9-12 lika stora bitar. Rulla bitarna till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. 
  6. Låt bröden jäsa under en bakduk i kylen över natten. 
  7. På morgonen: ta ut bröden i rumstemperatur 20 minuter före gräddning. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Grädda bröden mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt dem svalna på ett galler. 

Morotsfrallor