Morotsfrallor

 
 
Nygräddade frallor till frukost är otroligt gott, men att ställa sig på morgonkvisten och baka händer inte alltför ofta. Dessa morotsfrallor är perfekta då man gör degen på kvällen och låter de stå och jäsa i kylen under natten. Sen är det bara att ha in dem i ugnen och så har man nybakta frallor!
 
9-12 st
Ingredienser:
  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 liten morot
  • 4 dl rågsikt
  • 5 dl vetemjöl
Gör såhär:
  1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt saltet. Rör tills jästen har lösts upp.
  2. Tillsätt vatten.
  3. Skala och riv moroten fint. 
  4. Tillsätt rapsolja, morot, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda till en lätt kladdig, men smidig deg. 
  5. Rulla degen i vetemjöl. Dela degen i 9-12 lika stora bitar. Rulla bitarna till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. 
  6. Låt bröden jäsa under en bakduk i kylen över natten. 
  7. På morgonen: ta ut bröden i rumstemperatur 20 minuter före gräddning. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Grädda bröden mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt dem svalna på ett galler. 

Kommentera här: