Stinas Rice-Crisptårta

 
Stina var min härliga svärmor.
Jag tror inte jag har varit på något födelsedagsfirande hos familjen Olsson utan att Stina har bakat denna tårta till födelsedagsbarnet.
Och den är så god!
Tyvärr finns inte Stina med oss längre.
Men hennes Crisptårta, den kommer vi fortsätta att baka.
Här är hennes recept.
 
Detta behövs till bottnar:
  • 4 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 3 droppar ättika (12%)
  • 3 dl rice crisp
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa äggvitor till hårt skum.
  3. Blanda i socker och ättika och fortsätt vispa.
  4. Blanda i rice crisp.
  5. Bred ut marängsmeten på en bakplåtsklädd plåt.
  6. Grädda mitt i ugnen i 125 grader i ca 1½ timme.
  7. Låt marängen svalna på plåten.
 
Kräm:
  • 4 äggulor
  • 2 dl socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl kaffegrädde
  • 200 gr smör (rumsvarmt)
 
Gör så här:
  1. Blanda ägggulor, kaffegrädde, socker och vetemjöl i en gryta.
  2. Låt sjuda tills det blir tjockt.
  3. Ta av grytan och låt svalna något.
  4. Rör i smöret. (Lättast om man skurit smöret i små tärningar).
  5. Rör ordentligt tills smöret smält och allt blandat sig.
 
Montering:
  • 6 dl grädde
  • Mörk choklad
  • Färska hallon eller geléhallon
  1. Dela marängbottnen i två delar.
  2. Bred krämen mellan bottnarna.
  3. Vispa grädden och bred hälften av grädden på bottnen med kräm.
  4. Lägg den andra bottnen ovanpå och täck denna med resten av grädden.
  5. Smält mörk choklad över vattenbad. När chokladen svalnat något ringla den över tårtan.
  6. Dekorera med färska bär eller geléhallon.
 
 Stina - du fattas oss!
 

Kommentera här: