Dumlekakor

 
De här kakorna tyckte Arvid var roliga att göra.
Upptäckte att det var väldigt viktigt att se till att kolan är helt gömd och har deg helt runt sig, för annars spricker kakan vid gräddning och allt det goda rinner iväg på plåten.
 
Detta behövs till 24 kakor:
  • 1 dl strösocker (eller ½ dl farinsocker + ½ dl strösocker vilket ger degen en lite knäckigare smak)
  • 1 nypa salt
  • ½ tsk bikarbonat
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl ljus sirap
  • 100 gr rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 24 dumlekolor
 
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 160 grader.
  • Blanda farinsocker, strösocker, salt, bikarbonat och vetemjöl.
  • Häll i sirap, smör och ägg.
  • Kör ihop allt i en köksmaskin tills du får en deg som håller ihop.
  • Enklast är sedan att dela degen i två halvor.
  • Rulla varje bit till en lång korv och skär denna i 12 bitar.
  • Rulla varje bit till en boll, tryck ut i handflatan och lägg i en Dumlekola.
  • Nyp ihop så att hela kolan är täckt med deg.
  • Rulla snabbt ihop så du får en hel boll utan synliga skarvar (och att kolan inte lyser igenom någonstans).
  • Lägg degbollarna på en plåt med bakplåtspapper - ca 12 på varje plåt så att de har plats att flyta ut lite.
  • Grädda kakorna mitt i ugnen i 18-20 minuter.
  • Låt dem svalna på plåten.
 
Förvara kakorna i burk med lock.
Det går även bra att frysa kakorna.

Kommentera här: