Semmelpaj
Fick en variant av denna hos Stefan och Berit för ett par helger sedan och den var så god.
Detta behövs: till pajdeg:
- 120 gr smör
- 1 dl florsocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 äggula
- 1 tsk mald kardemumma
Detta behövs till fyllning:
- 400 gr mandelmassa
- 3 tsk mald kardemumma
- 1 msk vaniljsocker
- 150 gr smör (rumsvarmt)
- 2 msk vetemjöl
- 2 ägg
- 3 äggulor
Dekoration:
- 4 dl vispad grädde
- florsocker
- kanel
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda snabbt ihop alla ingredienser till botten till en fin mördeg. Går bra både för hand eller med maskin.
- Tryck ut pajdegen i botten på en springform du klämt fast ett bakplåtspapper i botten på. Smöra lätt kanterna och tryck upp pajdegen ca 2 cm på kanten.
- Låt vila i kylskåp minst 15 minuter.
- Förgrädda sedan pajen mitt i ugnen i 10 minuter.
- Gör under tiden fyllningen: Smält 50 gram smör i en kastrull.
- Blanda i kardemumman, rör runt och låt stå ett tag.
- Riv mandelmassan fint.
- Blanda ihop rumsvarmt smör med riven mandelmassa till en slät massa.
- Tillsätt smör och kardemumma blandningen.
- Blanda därefter i äggen ett i taget och sedan äggulorna även dem en i taget.
- Blanda till sist i vetemjöl och vaniljsocker och rör om ordentligt till en slät massa.
- När det förgräddade pajskalet är klart, häll i fyllningen och grädda mitt i ugnen i ytterligare 20-25 minuter.
- Låt pajen bli helt kall och toppa sedan med vispad grädde.
- Sikta florsocker och kanel på toppen.