Semmelpaj

 
I år bakar vi inte semlor till Fettistdagen. Vi gör en semmelpaj.
Fick en variant av denna hos Stefan och Berit för ett par helger sedan och den var så god.
 
Detta behövs: till pajdeg:
  • 120 gr smör
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • 1 tsk mald kardemumma
 
Detta behövs till fyllning:
  • 400 gr mandelmassa
  • 3 tsk mald kardemumma
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 gr smör (rumsvarmt)
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 3 äggulor
 
Dekoration:
  • 4 dl vispad grädde
  • florsocker
  • kanel
 
Gör så här:
 
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till botten till en fin mördeg. Går bra både för hand eller med maskin.
  3. Tryck ut pajdegen i botten på en springform du klämt fast ett bakplåtspapper i botten på. Smöra lätt kanterna och tryck upp pajdegen ca 2 cm på kanten.
  4. Låt vila i kylskåp minst 15 minuter.
  5. Förgrädda sedan pajen mitt i ugnen i 10 minuter.
  6. Gör under tiden fyllningen: Smält 50 gram smör i en kastrull.
  7. Blanda i kardemumman, rör runt och låt stå ett tag.
  8. Riv mandelmassan fint.
  9. Blanda ihop rumsvarmt smör med riven mandelmassa till en slät massa.
  10. Tillsätt smör och kardemumma blandningen.
  11. Blanda därefter i äggen ett i taget och sedan äggulorna även dem en i taget.
  12. Blanda till sist i vetemjöl och vaniljsocker och rör om ordentligt till en slät massa.
  13. När det förgräddade pajskalet är klart, häll i fyllningen och grädda mitt i ugnen i ytterligare 20-25 minuter.
  14. Låt pajen bli helt kall och toppa sedan med vispad grädde.
  15. Sikta florsocker och kanel på toppen.
 

Kommentera här: