0 Läs mer >>
 
Har ännu inte hittat något recept på kladdkaka som slår detta - den är så god!!
Och denna kladdkaka har hängt med länge. Det var min lillebrors favorittårta när han var liten.
Har med åren blivit Niclas paradbak. Ett tag bakade han den så ofta att Basses ena kompis utbrast:
"Inte kladdkaka idag igen - kan du inte baka något annat?"
Han var nog inte så glad i choklad som vi är.
 Ingredienser:
  • 200 gr mörk blockchoklad
  • 200 gr smör
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kakao

Gör såhär:

  • Smörj och bröa en 2 liters form med löstagbar botten.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Smält smör och blockchoklad i en tjockbottnad gryta på svag värme.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao noga.
  • Rör försiktigt ned den något avsvalnade chokladblandningen i äggsmeten.
  • Vänd ner mjölet med varlig hand så smeten blir slät. Rör man för häftigt så sjunker smeten ihop.
  • Häll smeten i formen och grädda i ugn 12-15 minuter. Kakan skall inte vara helt gräddad i mitten.
    Ju kortare tid desto kladdigare kaka.
  • Låt kakan svalna innan servering.
Fint att garnera kakan med lite florsocker på toppen.
Serveras med vispad grädde och om man vill lite färska bär.
 

Kladdkaka / Chokladtå...

0 Läs mer >>
 
Gott tilltugg - enkelt att göra.
 
Sätt ugnen på 175 grader.
För ca 6 personer:
1 paket mjukt tunnbröd, 250 gr
olivolja
örtsalt
 
Gör så här:
Skär långa strimlor av tunnbrödet, ca 25 cm långa och 3 cm breda.
 
 
Pensla bröden med olivolja på båda sidor.
Krydda bröden med örtsalt.
 
Lägg bröden på en bakplåtsklädd plåt och torka dem i ugnen i ca 10 minuter, eller tills de blivit hårda.
 
 
 

Salta Brädor

0 Läs mer >>
 
2 cl Vaniljvodka
2 cl Äppellikör (Funkar även fint med äppelsourz)
2 Klyftor pressad lime
Toppas med Sprite
 
Fyll upp glaset med is och garnera med ett limehjul.
 
 

P2 - Drink

0 Läs mer >>
 
Denna fantastiskt goda sommardesser!
 
Till marängbotten behöver du:
  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk maizenamjöl
  • 1 tsk ättikssprit (12%)
  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Vispa äggvitorna riktigt hårt skum.
  3. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig.
  4. Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit, rör om väl.
  5. Bred ut marängsmeten på ett smort och mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt.
    Rita gärna ut en cirkel först innan du börjar bre.
  6. Grädda i ca 1 timme och 15 minuter. Stäng av värmen och låt marängen stå kvar i ugnen i ett par timmar till eller över natten.
 

Vid servering - Citronsmak:

  • 3 dl vispgrädde
  • Lemoncurd efter smak
  • Färska bär
  1. Vispa grädden.
  2. Blanda lemoncurd efter smak i hälften av grädden.
  3. Bred citrongrädden och grädden över marängen.
  4. Dekorera med färska bär på toppen.
 
Vid servering - Kolasmak:
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl karamelliserad kondenserad mjölk (dulce de leche)
  1. Vispa grädden.
  2. Rör ihop den karamelliserade mjölken/dulce de leche i en bunke.
  3. Tillsätt den vispade grädden och blanda runt.
  4. Bred kolagrädden på marängen.
  5. Dekorera med färska bär.

 

 
 

 

Pavlova

0 Läs mer >>
 
En av Basses favoriträtter är hemmagjorda Fajitas/Burrios.
Vi har genom åren börjat göra en variant som blir en blandning av dessa båda maträtter.
Finns egentligen inget "riktigt" recept utan numera kör vi på känn, så nedan recept är bara riktlinjer.
Har man bråttom går det bra att använda färdig taco-sås eller chilisås.
När vi är många som skall äta (som vid tex födelsedagar) gör vi egen tomatsås.
Gott som kvällsmål, smidigt att servera när man är många och skulle det bli över så går de utmärkt att frysa.
 
 
Till hemmagjord tomatsås behövs:
  • Krossade eller passerade tomater på burk eller tetra
  • Hackad gul lök
  • Hackad vitlök
  • Tomatpuré
  • Grönsaksbuljong
  • Olja
  • Kryddor: salt, vitpeppar, paprikapulver, lite curry, chiliflakes, typ...
 
Gör så här:
  1. Börja med att hacka gul lök och vitlök.
  2. Stek löken i lite olja (går i princip bra med vilken som), så löken blir genomskinlig.
  3. Häll på de krossade/passerade tomaterna.
  4. Häll på buljong eller smula i buljongtärning.
  5. Lägg i lite tomatpuré.
  6. Låt puttra lite.
  7. Smaka av med kryddor och kanske lite mer tomatpuré. 
  8. Ställ åt sidan.
 
Till Fajitas/Burritos behövs:
  • Kycklingfiléer (om det är stora filéer räkna ca en halv/person)
  • Paprika
  • Lök
  • Färdig kryddblanding Fajitas eller Burritos, eller egen kryddblandning:
    salt, vitpeppar, svartpeppar, paprikapulver, curry, chili(flakes) och massor av spiskummin
  • Tomatsås, typ färdig Taco-sås, chilisås eller gör man egen tomatsås enligt nedan recept
  • Riven ost
  • Smör
  • Tortillabröd
 
Gör så här:
  1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
  2. Skär ner kycklingen i små tärningar.
  3. Skär ner paprikan i små delar.
  4. Hacka löken.
  5. Stek kycklingen i lite smör, salta och peppra (vitpeppar) lite.
  6. När kycklingen börjar få färg, lägg även i lök och paprika i pannan så att det får steka med.
  7. Om du inte har färdigriven ost, så kan man passa på att riva ost medan kyckling och grönsaker steks.
  8. När paprika och lök är mjuk, sänk värmen och häll på tomatsås så att det precis täcker kycklingblandningen - det skall inte vara för rinnigt. Spara resten av tomatsåsen till gräddningen.
  9. Ös på med kryddor och smaka av.
  10. När det smakar bra är det dags att fylla bröden.
  11. Lägg ett tortillabröd på en skärbräda. Lägg en rand med kycklingröra på brödet och lägg lite riven ost på "randen".
  12. Rulla ihop brödet och lägg i ugnsfast form.
  13. Fortsätt på detta vis tills alla bröden är fyllda.
  14. Bred lite tomatsås på toppen på varje burrito och strö därefter på med riven ost.
  15. Gratinera i ugnen (mitten) i ca 15 minuter eller tills burritosen fått fin färg.

Servera burritosen varma med en grönsallad till. Gott att även servera med guacamole och gräddfil till (för de som inte gillar spicy).
 
Smaklig spis!

Våra Fajitas/Burritos

0 Läs mer >>
 
Thommy är min kusin och dessa tekakor brukade han baka när vi var små.
Enligt hans fru så bakar han inte dem längre. Men det gör jag.
 
Till buffé gör man små "bullar" istället.
 
 Ingredienser:
  • 8 dl havregryn
  • 1 liter mjölk (står lättmjölk i receptet, men jag brukar använda mellanmjölk)
  • 75 gr jäst
  • 175 gr smör
  • ½ dl socker - gärna farin
  • 1 msk salt
  • ca 2 liter vetemjöl
 
Gör såhär: 
Lägg havregrynen i en bunke.
Värm mjölken fingervarm, slå den över grynen och låt stå och svälla ca 15 min.
Smula jästen i jästen och rör om.
Smält fettet och häll i havregrynsmassan.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta igenom degen.
Låt jäsa 20 - 30 minuter.
 
Arbeta degen på ett bakbord.
Kavla ut degen cm-tjock och tag med runt mått ut kakor - 9 - 10 cm i diameter.
Lägg brödet på plåtar och låt jäsa ca 30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 225 grader.
Grädda i 8 - 10 minuter.
 
 

Thommys Tekakor

0 Läs mer >>
 
Iskall Cosmopolitan en varm sommardag när man har semester.
Ja, så kan man ha det.
 
Skaka ihop/glas:
2 cl Vodka
2 cl Cointreau (eller Triple Sec)
5 cl Tranbärsjuice
Saften av ½ Lime
Massor med is
 
Häll upp i tjusiga glas.

Cosmopolitan

1 Läs mer >>
 
Snabbgjord chokladmousse.
Serveras med en klick grädde och färska bär.
Mums!
 
 
Till 4 portioner:
  • 150 gr mörk choklad (gärna med hög kakaohalt), eller mjölkchoklad för barnsligare smak.
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 2 msk strösocker
 
Gör så här:
  1. Hacka 100 gr choklad och smält i mikrovågsugn eller över vattenbad. Låt svalna något.
  2. Finhacka resterande choklad.
  3. Vispa grädden fluffig men inte för hård.
  4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
  5. Vänd ner den smälta chokladen i äggsmeten.
  6. Vänd försiktigt i grädden och den hackade chokladen.
  7. Häll upp i glas eller små skålar.
 
Låt stå i kylskåp en stund innan servering.
 
 
 
 

Chokladmousse

0 Läs mer >>
 
Detta recept kommer från tidningen Buffe - juni-juli 2009.
Mycket god citronsmak på laxen.
Lax har vi ofta hemma, men fänkål hör till ovanligheterna. Har man inte rätt grönsaker hemma, så funkar det lika bra att servera broccoli och ärtor eller något annan grönsak till.
 
 
UGNSBAKAD LAX MED DILL- & CITRONSMÖR
 
Till 4 personer behövs:
  • 4 bitar laxfilé (à 140 gr)
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 msk finhackad dill
  • Rivet skal av 1 citron
  • ½ dl + 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 ask sockerärtor (150 gr)
  • ½ fänkål (ca 175 gr)
  • Olivolja med citronsmak
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda det rumsvarma smöret med dill, citronskal och ½ dl citronjuice.
    (Vi har aldrig lyckats blanda in all citronjuice i smöret - det som blir kvar - spara och häll över laxen innan servering).
  3. Forma smöret till en rulle i smörgåspapper eller platsfolie och ställ i kylen fram till servering.
  4. Lägg laxbitarna i en ugnssäker form. Smöra formen något.
  5. Krydda  med 1 tsk salt och 2 krm peppar - eller som jag, efter behag. :)
  6. Tillaga i ugnen 10-15 minuter.
  7. Strimla sockerärter och fänkål.
  8. Blanda med ½ tsk salt, 1 msk citronjuice och 1 msk citronolja.
  9. Servera laxen med skivor av dill- och citronsmöret, grönsakerna och risotton.
 
VÄSTERBOTTENRISOTTO
 
Till 4 personer behövs:
  • 3 dl arborioris
  • 1 liter vatten + ½ dl kyckling eller grönsaksfond
  • 1 scharlottenlök
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 100 gr västerbottenost (funkar även bra med Grana Padano)
  • Smör
Gör så här:
  1. Koka upp vatten och fond.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Fräs ris och lök i 2 msk smör i en stekpanna med höga kanter tills grynen ser "genomskinliga" ut.
    OBS! Inte för varm panna!!
  4. Häll på vinet och låt det koka in.
  5. Häll på den varma buljongen lite åt gången.
  6. Rör om då och då.
  7. Koka tills riset är "al dente", ca 20-25 minuter.
  8. Riv osten fint.
  9. Ta stekpannan från värmen och rör ner osten i risotton så att den smälter.
 

Ugnsbakad lax med dil...

0 Läs mer >>
 
En enkel och mycket god pannkaka som går snabbt att slänga ihop för att lyxa till frukosten lite extra! 
 
Det enda som behövs är en banan och två ägg som mixas ihop för att sedan steka i smör. 

Bananpannkaka

0 Läs mer >>
 
Smoothies görs ofta hemma hos oss. Som mellanmål eller som bråttom kvällsmat ihop med en grillad macka när alla skall iväg på aktiviteter och det inte är så mycket tid till att laga mat.
 
Lite kul - satt och läste i ett gammalt recepthäfte från Arla som var från 1996. Då hette det inte Smoothie, på den tiden hette tydligen Smoothie "Frusen mjölkdrink".  :)
 
 
Till 2 glas kall Smoothie eller Frusen Mjölkdrink då:
 
1 ½ dl frusna bär 
1 ½ dl vanilj yoghurt
1 ½ dl mjölk
1 msk florsocker
 
Kör allt i en mixer.
Häll upp i glas och servera.
 
 
 
 
 

Smoothie

0 Läs mer >>
 
Det här brödet har jag bakat i ganska exakt 20 år upptäckte jag när jag bläddrade till framsidan på tidningen för att se varifrån receptet kom. Det visade sig vara en gammal ICA Kuriren utgiven i september 1996.
Detta bröd används som rostbröd eller till grillade mackor hemma hos oss.
Eftersom det blir två limpor, så brukar jag skiva upp den ena som sedan hamnar i frysen. Smidig att plocka skivor om man inte vill plocka upp hela limpan på en gång. 
 
2 stycken limpor:
50 gr jäst
6 dl vatten
½ dl rapsolja (solrosolja fungerar också)
2 tsk salt
2 ägg
ca 2 liter rågsikt (1,1 - 1,2 kg)
 
Smula jästen i degbunken.
Häll på 37-gradigt vatten och rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt olja, salt och äggen ett och ett under omrörning.
Blanda i det mesta av mjölet, arbeta degen ordentligt och låt den sedan jäsa under bakduk i 45-60 minuter.
 
Arbeta ihop degen och knåda den smidig på mjölat bakbord.
Dela den mitt itu och forma halvorna till bröd som passar i två 2-liters bakformar.
 
Olja och mjöla formarna först och lägg sedan försiktigt i brödämnena.
Låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
 
Grädda bröden i formarna på ett galler som ställts direkt på ugnens botten.
De är nästan färdiga efter 25 minuter i 200 graders ugnsvärme.
Lossa bröden ur formarna och lägg dem på sidan på gallret för att gräddas i ytterligare 5 minuter, gärna med varmluftsfläkt på för att färgen ska bli jämn och fin.
 
 

Rågsiktsformbröd

0 Läs mer >>
 
Denna pannacotta är en favorit. Blir härligt krämig tack vare den vita chokladen.
 
Till 4 personer:
70 gr vit choklad av god kvalité
2 dl grädde
1 vaniljstång
1 blötlagd gelatinblad
 
Gör så här:
Börja med att lägga gelatinet i blöt.
Koka upp grädden på medelvärme, sänk värmen och låt den koka en stund.
Tag bort kastrullen från plattan.
Bryt chokladen (ev hacka) i bitar och lägg i grädden.
Rör om tills chokladen har smält.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i smeten.
Krama ur gelatinet och lägg i smeten. Rör så gelatinet smälter och smeten blir jämn.
Häll upp i glas och ställ kallt i minst 30 minuter.
 
 
 

Vit Chokladpannacotta

2 Läs mer >>
 
Här kommer Lovisas favorit smoothie med smak av kiwi. Mums!
 
Ingredienser:
  • En banan
  • Två kiwis
  • Bladspenat
  • Mandelmjölk
Gör såhär:
Skala och dela bananen och kiwisarna och lägg ned i en mixer bunke. Fyll med bladspenat (så mycket som önskas) och häll sedan ner mandelmjölk. Mixa ihop och anpassa mängden mandelmjölk efter hur mycket andra ingredienser som används. 

Kiwi Smoothie

0 Läs mer >>
 
Rostårta med hallonmousse och dajmgrädde.
Denna tårta bakade Elisabeth Högberg i Hela kändissverige bakar (kommer inte ihåg vilket år) men sedan dess har Lovisa önskat den till sin födelsedag.
 
Du behöver:
 
LJUS LUFTIG TÅRTBOTTEN:
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 citron, skalet av

 

HALLONMOUSSE:

  • 250 g frysta hallon
  • 1 dl florsocker
  • 100 g färskost
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde

 

DAIMGRÄDDE:

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1,5 msk kakao
  • 1,5 msk florsocker
  • 2 dubbelförpackningar Daim

 

VIT CHOKLADFROSTING:

  • 100 g vit choklad
  • 150 g mjukt smör
  • 150 g färskost
  • 250 g florsocker
  • rosa pastafärg
 
Gör så här:
 
BOTTEN:
  1. Kör rumsvarma ägg och socker i bakmaskin med visp eller med elvisp tills det är riktigt pösigt.
  2. Blanda sedan resten av ingredienserna i en skål med en visp.
  3. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten tills det precis blandat sig. Rör inte för mycket så luftigheten i smeten försvinner.
  4. Smöra en form på 24cm hela vägen upp till kanterna. Mjöla formen med vanligt vetemjöl och häll sedan ner smeten i formen.
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 min. Dela kakan i tre delar då den svalnat eller kallnat helt.
HALLONMOUSSE:
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp de frysta hallonen och låt koka i 2 min. Passera hallonen genom en sil, dela sedan upp i två delar och låt ena delen stå och svalna.
  3. I den andra delen blandar du ner gelatinbladen medan moset fortfarande är ganska varm, låt sedan svalna.
  4. Blanda den orörda delen av hallonmoset tillsammans med färskosten och florsockret.
  5. Vispa upp grädden.
  6. Blanda sedan ihop båda delarna hallonmoset och blanda till sist ner den med den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåpet.

 

DAIMGRÄDDE:

  1. Vispa grädden fluffig men inte för hård tillsammans med kakaon och florsockret.
  2. Krossa daimen grovt i matberedare och vänd ner det i grädden. Ställ in i kylen tills det är dags att fylla tårtan
FROSTING:
  1. Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna något.
  2. Vispa upp smöret riktigt krämigt, tillsätt chokladen och fortsätt vispa.
  3. Väg upp florsockret och tillsätt det tillsammans med färskosten och vispa det ganska länge tills att frostingen blir fluffig och len.
 
MONTERING:
  1. Fyll tårtan med hallonmoussen och daimgrädden.
  2. Börja sedan spackla tårtan med den vita chokladfrostingen. När du spacklat tårtan ganska tunt och fint så delar du upp resten av frostingen i två delar.
  3. Ta sedan en tandpetare och tillsätt lite rosa färg i ena delen för att få en ljusrosa ton. Skeda sedan ner båda delarna frosting i en spritspåse och försök få hälften på varje sida i spritspåsen.
  4. Spritsa rosor på toppen av tårtan och toppa med pärlor. Färdig!

 

Födelsedagstårta

0 Läs mer >>
 
Det här är Jessica Frejs Granola som vi gillar starkt. Generellt gillar vi recept där det inte är så noga med alla ingredienserna, har man inte allt hemma så tar man bara lite mer av något annat. Som Jennys Bruna Bröd, eller som denna Granola. Det är väl bara de blöta ingredienserna som man inte skall byta mot något annat.
 
Torra ingredienser:
  • 4 dl havregryn
  • 1 dl boveteflingor
  • 1 dl riven kokos
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solroskärnor
  • ½ dl sesamfrön
  • ½ dl linfrön
  • ½ dl chiafrön
  • 1 msk kanel
  • 1 msk kardemumma
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 1 dl hackade valnötter 
 Blöta ingredienser:
  • ½ dl honung
  • ½ dl farinsocker
  • ½ dl rapsolja
  • ½ dl vatten
Tillsätt när Granolan svalnat:
  • 2 dl torkad frukt - tex tranbär, russin, aprikoser, blåbär
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  • Blanda alla blöta ingredienser i en annan skål.
  • Häll de blöta ingredienserna över de torra och blanda runt ordentligt.
  • Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt.
  • Rosta mitt i ugnen i 15 minuter.
  • Rör om.
  • Rosta i ytterligare 15 minuter.
  • Låt svalna och blanda i den torkade frukten.
  • Förvaras i glasburk.
 
 
 

Granola