Iskall Nyårsdröm

 
Och det går bra att servera den året runt, men i receptet jag har heter den "Iskall Nyårsdröm".
 
Enligt receptet (ifrån Allers 1/04) räcker kakan till 8 pers, tar 60 minuter att göra och kräver 3 timmar i frysen.
Är man fler än 8 personer brukar jag dubbla receptet på fyllning.
Tycker nästan att den blir bättre så.
 
Gott Nytt År!
 
 
Detta behövs till bottnen:
  • 300 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 2 msk potatismjöl
 
Fyllning:
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • 2 ägg
  • 2 msk konjak
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
  3. Riv mandelmassan.
  4. Vispa upp äggen och blanda med mandelmassan och potatismjölet.
  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter.
  6. Låt kakan kallna och skär loss den från formen.
  7. Diska och torka formen och lägg ner kakan igen.
  8. Vispa grädden.
  9. Smält chokladen på svag värme i vattenbad.
  10. Vispa upp äggen i en stor bunke.
  11. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning.
  12. Rör ner konjaken och sist grädden.
  13. Bre ut moussen över kakan i formen.
  14. Täck med plastfilm och frys i minst 3 timmar.
 
Hallonsås:
  • 250 g frysta hallon
  • 2-3 msk strösocker
 
Gör så här:
  1. Tina hallonen och mixa med sockret efter smak.
  2. Sila eventuellt för en slät sås.
 
Servering:
  1. Låt tårtan stå framme ca 30 minuter före servering.
  2. Garnera med silverkulor eller bär och servera med hallonsåsen.

Kommentera här: