Ingefärsgryta

 
På hösten lagar vi ofta grytor av alla de slag.
Man riktigt längtar efter en mustig god gryta när hösten kommer. 
Antagligen för att vi inte äter grytor så ofta på sommaren.
Det här är ett recept från min mammas receptsamling. Väldigt lättlagat. Och gott!
 
 
Till 6 personer:
  • 1 kg fläskkotlett eller grishalskotlett i bit (grytbitar av fläsk fungerar också)
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 hg färska champinjoner
  • 6 stora tomater skurna i skivor
  • 1 msk tomatpuré
  • kinesisk soja
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ingefärspulver
  • salt och peppar
 
Gör så här:
  1. Tag bort benet från köttet och skär det i knappt en centimeter tjocka skivor. Dela varje skiva en gång.
  2. Bryn köttet i en rymlig stekgryta i smör eller olja. Salta och peppra med grovmalen svartpeppar samt strö över ingefärspulver.
  3. Låt köttet få fin färg. Stänk över lite kinesisk soja, det får köttet både smak och färg av.
  4. Tillsätt tomaterna när köttet är nästan färdigbrynt, och låt dem steka med någon minut. Dessa tomater kommer så småningom att upplösas i såsen.
  5. Tillsätt grädden och crème fraichen. Tillsätt tomatpurén och champinjonerna.
  6. Smaka av med buljongtärningarna - en i taget. Det kanske räcker med en. Men grytan ska vara mustig i smaken. Förmodligen behövs det lite mer ingefära, den smaken ska tydligt tränga igenom.
  7. Tillsätt kinesiskt soja så att grytan blir läckert brun.
  8. Låt puttra på svag värme tills köttet är färdigt, det tar kanske en kvart.
  9. Servera med grön eller vit pasta, ris eller potatis. Det går lika bra med vilket som, samt en krispig grönsallad, eller någon annan favoritgrönsak.

Kommentera här: