Utflyktsbröd

 
Detta recept kommer från en Allt Om Mat från 2008.
Väldigt goda picknickmackor till en dag på stranden, eller på cykelturen.
 
Vill man förbereda degen men ha nybakat bröd till mackorna går det bra att kalljäsa.
Använd då kallt degspad och baka ut brödet direkt.
Lägg dem på en plåt och ställ i kylen 8-12 timmar.
Grädda som vanligt.
 
 
Till 6 bröd:
  • 4 marinerade soltorkade tomater
  • 1/4 paket jäst (12 gr)
  • 2 dl vatten
  • ½ dl solroskärnor
  • 2 tsk salt
  • 2 dl dinkelmjöl (110 gr)
  • ca 5 dl vetemjöl (300 gr)
 
Fyllning:
  • 250 gr mozzarella
  • 6 skivor parmaskinka
  • 50 gr ruccola
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm nymald svartpeppar
 
Gör så här:
  1. Hacka tomaterna grovt.
  2. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt 37 grader. Häll lite av vattnet på jästen och rör tills den löst sig.
  3. Tillsätt resten av vattnet, hackade tomater, solroskärnor, salt, dinkelmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunken kanter.
  4. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den med resterande mjöl.
  6. Dela degen i 6 bitar. Kavla ut varje degbit till en avlång platta, ca 4 x 12 cm. Lägg degplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa utan bakduk ca 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Grädda bröden mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt bröden kallna på galler utan bakduk.
  9. Klyv bröden på längden.
  10. Låt mozzarellan rinna av och skär den i skivor. Fördela ost, skinka och sallad på brödens underdel. Droppa över olivolja och krydda med peppar. Lägg på brödens överdel och servera, eller ta med de fyllda bröden inlindade i platsfolie på utflykten.
 
 

Kommentera här: