Vaniljkex med karamellfrosting

 
 
Hittade detta recept i Hus & Hems julspecial 2018 och kakorna presenteras så här:
Spröda vaniljkex som är goda som de är, men med karamellfrosting blir de helt oemotståndliga.
Och det stämmer.
Dock behöver man ha en våg för att baka dessa kakor då många ingredienser presenteras i vikt.
Istället för att använda köpt O'hoj kolasås, så kokade vi Mormors kolasås och blandade i.
Kakorna går ganska snabbt att göra, men degen ska stå i kylskåp över natten så man får vara lite planerad.
Vi gjorde deg och kolasås dag 1 och hade smarriga kakor till fikat dag 2.
 
Detta behövs till ca 50 stycken:
  • 300 g smör, rumstempererat
  • 250 g socker
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 1 vaniljstång
  • 2 ägg
  • 600 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
 
Frosting:
  • 220 g smör, rumstempererat
  • 300 g florsocker
  • 1 dl kolasås (Mormors kolasås eller O'hoj)
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 2 msk vispgrädde

  • valfri strössel till dekoration
 
Gör så här:
  1. Blanda smör, socker, vaniljpulver och innehållet i vaniljstången till en ljus, luftig massa i en skål.
  2. Knäck i ägget, ett i taget och fortsätt blanda.
  3. Tillsätt hälften av mjölet, bakpulver och salt och blanda väl.
  4. Tillsätt resten av mjölet och knåda till en deg.
  5. Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
  6. Rulla varje del till en längd, som du klär in i plastfolie.
  7. Låt vila i kylskåp över natten, eller i minst en timme.
  8. Sätt ugnen på 180 grader.
  9. Skär längderna i ½ cm tjocka skivor.
  10. Lägg skivorna på en bakplåtsklädd plåt.
  11. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills de är gyllenbruna.
  12. Låt svalna.
  13. Gör frostingen: Vispa mjukt smör och florsocker till en ljus, luftig smet.
  14. Häll i kolasåsen och fortsätt vispa.
  15. Tillsätt till sist vaniljpulver och vispgrädde och vispa i ett par minuter till.
  16. Bred ett tunt lager frosting på varje kex.
  17. Dekorera med strössel.
 

Kommentera här: