0 Läs mer >>
 
De här bullarna blir som källarfranska och går under benämningen "godebullar" hemma hos oss.
Detta är ett av de första bröden jag bakade om man inte räknar in scones.
Receptet kommer från en 4H-konsulent som vi hade möte hos och hon bjöd då på dessa goda frallor.
 
Detta behövs till 24 frallor:
  • 13 dl vetemjöl
  • 2 påsar torrjäst
  • 1½ tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 125 gram smör (rumstempererat)
  • 5 dl mjölk (45-50 grader)
 
Gör så här:
  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke eller matberedare.
  2. Tillsätt det rumstempererade smöret i små tärningar och blanda runt tills smöret har finfördelats i mjölblandningen.
  3. Värm mjölken till 45-50 grader och blanda i mjölblandningen.
  4. Knåda till en deg som är lite lätt kladdig.
  5. Jäs under bakduk på dragfri plats i 20 minuter.
  6. Häll ut degen på bakbord och knåda lätt. Baka ut degen till 24 stycken runda bullar.
  7. Bullarna ska nu jäsa under bakduk i 30 minuter.
  8. Sätt under tiden på ugnen på 250 grader.
  9. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  10. Låt svalna på galler under bakduk.
 
 

Godebullar (Källarfra...

0 Läs mer >>
 
Fredagsmys med chips eller grönsaksstavar, eller som topping till pizza.
 
Mixa ihop:
  • Riven Parmesanost (ca 50 gr)
  • Lite Pressad Citron (för avsmakning)
  • Svartpeppar (ca 1 krm)
  • Crème Fraiche (2 dl)
 
Vill du ha varma chips så värm dem i 200 graders varm ugn i ca 1 minut.
 
 

Dipsås med parmesan

0 Läs mer >>
 
En härligt god mördegskaka med nougat i mitten och lite mandelmassa på toppen.
Mums!
 
Till ca 40 kakor behövs:
  • 250 gram smör
  • 1½ dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl marzanpulver för kokning
  • 120 gram mjuk nougat
  • 120 gra mandelmassa
 
Gör så här:
  1.  Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka snabbt samman alla ingredienser till degen. (Går även att köra i matberedare med paj-kroken).
  3. Ta upp degen på bakbordet och forma till en längd som skäres i bitar.
  4. Rulla bitarna runda och lägg dem i småbrödsformar.
  5. Gör en fördjupning i mitten på varje kaka (går bra att tryck till med tummen) och lägg i en bit nougat.
  6. Riv mandelmassan på rivjärn och finfördela över kakorna.
  7. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
 
 

Nougatgrottor

0 Läs mer >>
 
Planterade några vinbärsbuskar för ett antal år sedan.
Dessa buskar ger rikligt med bär varje år.
Själv gillar jag svartvinbärssaft, det smakar sommarlov för mig.
Men inget utav barnen gillar svartvinbärssaft!!
Möjligen Arvid, men får han välja så väljer han hellre något annat att dricka. Som äppelmust...
Så, stå och göra saft av dessa bär går bort. Vi gör gelé av alltsammans istället.
Och eftersom vinbären ofta är övermogna när vi blir klara till att göra något med dem, så är de egentligen inte
optimala till gelé eftersom de är som bäst till gelé när de precis har mognat och nästan inte ens är mogna.
Antar att det har något med det egna pektinet i bäret att göra. Dåligt påläst på detta måste jag erkänna.
Men, det blir fin, fin gelé i alla fall om man använder gelésocker. Så det gör vi. :0)
 
Till ca 5 dl gelé behövs:
  • 1 - 1½ kg orepade svarta vinbär
  • 3 dl vatten
  • 1 dl gelésocker per avrunnen dl saft (eller om det står någon annan angivelse på förpackningen)
 
Gör så här:
  1. Skölj bären, de behöver inte repas, och låt dem rinna av.
  2. Lägg dem i en gryta med vattnet och koka upp.
  3. Låt sedan småkoka under lock i ca 10 minuter så att bären saftar sig.
  4. Häll upp bärmassan i en silställning och låt saften självrinna i ca 30 minuter.
  5. Mät upp den silade saften och häll i en ren gryta.
  6. Blanda i 1 dl gelésocker per avrunnen dl saft (eller om det står någon annan angivelse på förpackningen) och blanda runt ordentligt i grytan.
  7. Låt koka upp och koka i ca 1½ minut (eller om det står någon annan angivelse på sockerförpackningen).
  8. Häll gelén i väl rengjorda varma burkar.
  9. Vill man ha paraffin ovanpå sin gelé, så ska gelén kallna innan man häller på paraffinet.
 

Svartvinbärsgelé

0 Läs mer >>
 
Sommarvärmen fortsätter och vi bara njuter.
Passar på att grilla en massa och denna potatisrätt är väldigt god som tillbehör till köttet.
Funkar i och för sig till en köttbit även i december.
 
Detta behövs:
  • Potatis
  • Olja (rapsolja eller olivolja)
  • Smör
  • Flingsalt (Falksalt har ett med rosmarinsmak)
  • Rosmarin (funkar med både torkad och färsk)
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skrubba potatisen så den blir riktigt ren.
  3. Klyv den på mitten.
  4. Häll lite olja i botten på en ugnssäker form.
  5. Lägg potatisen med skalsidan ned i formen.
  6. Häll lite olja på toppen av varje potatis, samt en liten klick smör på varje.
  7. Stör över flingsalt och rosmarin.
  8. Ugnsbaka potatisen mitt i ugnen i ca 30 minuter. Lite längre om det är stora potatis.
    Man brukar se på färgen ovanpå när de är klara - de ska vara lite gyllene.
    Är du osäker, prova med en sticka för att se om de känns mjuka i mitten.
 

Rosmarinpotatis

0 Läs mer >>
 
 
Min storebror ringde och undrade om vi ville ha körsbär?
Och det ville vi gärna!
Kom på att vi inte hade någon urkärnare, men det funkade rätt bra med ett sugrör av stål.
Fast efter ett par timmars urkärnade och mer än hälften av bären kvar började det bli lite tjatigt...
Så det fick bli saft av en del av de resterande bären.
 
Ingredienser:
  • 4 liter körsbär (4 liter motsvarar ca 2½ kg)
  • 12 dl vatten
  • 12 dl socker
  • 1 tsk natriumbensoat
 
Gör så här:
  1. Skölj körsbären och lägg dem i en gryta.
  2. Häll på vatten och låt koka upp.
  3. Koka bären under lock i ca 15 minuter.
  4. Tryck bären med en sked mot grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
  5. Häll upp bären i en silställning.
  6. Låt stå och självrinna i ca 30 minuter.
  7. Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan.
  8. Låt koka upp och rör ner sockret. Rör tills det löst sig.
  9. Ta grytan åt sidan och skumma väl (om det behövs).
  10. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Det ska lösa sig helt.
  11. Blanda sedan ner konserveringsmedlet i saften.
  12. Häll upp på väl rengjorda, varma flaskor.
  13. Skruva på lock och låt kallna.
  14. Förvara saften kallt.
 
OBS! Små mängder saft som dricks upp inom några veckor behöver inte konserveringsmedel.
 

Körsbärssaft

0 Läs mer >>
 
När man sitter så här med recept så upptäcker man vissa mönster i sitt bakande eller matlagande.
Och jag kan konstatera att vi bakar bara baguetter på sommaren. Okänt varför.
Baguetter är ju lika gott till en mustig gulasch som en god tsatsiki. 
Även detta recept kommer från boken "Kärlek, Oliver och timjan" av Anna & Fanny Bergenström.
Många goda recept i den boken som vi varm kan rekommendera. Om den fortfarande går att köpa.
Vårt tummade exemplar är från 2001.
 
Till 4 baguetter:
  • ½ pkt jäst (25 gram)
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 6 dl ljummet vatten
  • 2½ dl havrekli eller fiberhavregryn
  • ca 10 dl vetemjöl
 
Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke, strö över salt och klicka i honung.
  2. Häll på lite av vattnet och rör ut jästen.
  3. Häll på resten av vattnet.
  4. Tillsätt havrekli eller havregryn och sist vetemjölet.
  5. Arbeta ihop allt (enkelt med en trägaffel, eller matberedare med deggaffel) till en smidig deg.
  6. Strö över 1 - 2 msk vetemjöl över degen och täck bunken med en handduk.
  7. Jäs degen i 1-2 timmar.
  8. Värm ugnen till 260 grader.
  9. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  10. Häll ut den jästa degen på ett väl mjölat bakbord. Knåda inte!! Det är viktigt att inte förstöra alla små och stora jäsbubblor i degen.
  11. Skär degen i 4 delar. Forma eller fös ihop degbitarna till långa, smala baguetter - lika långa som bakplåten.
  12. Mjöla de utbakade bröden lite lätt - lyft över ett bröd i taget till plåten och vrid det i "spiral".
  13. Grädda direkt i 15 minuter.
  14. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterliger 12-15 minuter.
 

Annas Havrebaguetter

0 Läs mer >>
 
Nu längtar vi till Grekland!
Man kan undra varför, eftersom det är lika varm hos oss just nu som det är i Grekland...
Men, för att stilla längtan så äter vi tsatsiki.
Och det godaste tsatsiki-receptet finns i boken "Kärlek, oliver och timjan" av Anna & Fanny Bergenström.
 
Till tsatsiki för 4-5 personer:
  • 1 liter mild naturell yoghurt
  • 1 grön gurka (ca 300 gr)
  • 1 rågad tsk salt
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • lite svartpeppar
  • 1 tsk vinäger
  • 1 msk olivolja
  • (2 tsk hackad mynta) - den brukar vi hoppa över
 
Gör så här:
  1. Låt yoghurten rinna av 30-60 minuter i kaffefilter.
  2. Skölj gurkan och riv den riktigt grovt.
  3. Lägg raspet i en bunke, salta och rör om så att saltet fördelas.
  4. Låt det hela stå i 30 minuter.
  5. Häll sedan bort det gurkspad som bildats och "krama ur" med handen.
  6. Blanda gurkraspet med den avrunna yoghurten.
  7. Smaksätt med vitlök, lite svartpeppar, vinäger, olivolja samt eventuellt med hackad mynta.
  8. Rör om.
  9. Låt gärna tsatsikin stå och mogna någon timme före maten.
 
 

Tsatsiki

0 Läs mer >>
 
Älskar pannacotta! 
Vi har två favoritrecept när det gäller pannacotta. Detta recept är med vaniljyoghurt och blir därför inte så mastig. Men vi kan även varmt rekommendera receptet på Vit Choklad-pannacotta.
  
Till 4 personer:
  • 2 ½ dl grädde
  • ½ dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 2 blötlagda gelatinblad
  • 2 ½ dl vaniljyoghurt
  • frukt eller bär till garnering
 
Gör så här:
  1. Börja med att dela vaniljstången skrapa ur kornen.
  2. Blanda dessa korn med lite av sockret så de "delar" på sig.
  3. Sjud grädde med socker och uppsprättad vaniljstång i 3 min.
  4. Ta grytan från värmen och blanda i de blötlagda gelatinbladen.
  5. Låt svalna.
  6. Blanda i yoghurten.
  7. Ställ kallt.
  8. Garnera innan servering. 

Vaniljpannacotta

0 Läs mer >>
 
På sommaren får vi ofta kokt potatis över.
Istället för att slänga dem, eller steka dem, så använder vi dem till grillade laxknyten.
 
Detta behövs:
  • Kokt potatis
  • En laxbit per person (färdiga portionsbitar funkar fint)
  • 2-3 soltorkade tomater per person
  • 4-5 oliver (utan kärnor) per person
  • Ca ½ dl grädde per person
  • Salt
  • Citronpeppar
  • Flingsalt med citronsmak
 
Gör såhär:
  1. Lägg två stora bitar folie i ett kors. (Kanske räcker med ett, men vi garderar oss alltid med två!)
  2. Salta och citronpeppra på laxen och lägg den i mitten på folien.
  3. Skiva potatisen och fördela över laxen så att det blir en lagom portion.
  4. Skiva de soltorkade tomaterna och oliverna och lägg över potatisen.
  5. Strö lite flingsalt och lite extra citronpeppar över potatisen.
  6. Häll grädden över "knytet". För att det inte ska rinna vid sidan om folien, så brukar vi lyfta över "knytet" i en djup tallrik eller ugnsfast form så det blir en liten "skål" att hälla grädden i.
  7. Stäng därefter knytet ordentligt, så att det inte kommer att läcka. Vänd inte på knytena. Laxen skall vara i botten på knytet hela tiden.
  8. Lägg knytena på grillen och grilla i ca 15 minuter.
  9. Färdigt att servera.

Grillade lax-knyten