0 Läs mer >>
 
Dessa somriga muffins gör vi ofta till midsommar.
Hör ju till att ha fika med sig till dansen kring midsommarstången.
 
Detta behövs till ca 10 muffins:
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1½ dl smält smör (ca 125 gram)
  • 1½ dl socker
  • 2 ägg
  • ½ dl lemon curd
  • 100 gr vit choklad
  • ½ dl jordgubbar
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör ihop mjöl och bakpulver.
  3. Tillsätt det smälta avsvalnade smöret, socker, ägg och lemon curd. Blanda ordentligt.
  4. Vänd ner grovhackad vit choklad och halverade jordgubbar.
  5. Fördela i ganska stora muffinsformar (smeten är ganska fast och fungerar inte i små, tunna muffinsformar).
  6. Tillaga i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.

Muffins med jordgubba...

0 Läs mer >>
 
 Ännu ett recept som är namngett efter en helt okänd människa för oss.
Men tack Annelie!
Denna pastarätt innehåller många smaker och det blir stora portioner.
 
 
4-6 personer
 
Ingredienser
  • 1 pkt bandspagetti
  • 25 g smör
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 bit gorgonzola eller ädelost
  • 2 dl creme fraiche eller 3 dl vispgrädde
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 burk champinjoner
  • 1 pkt bacon
  • ½ purjolök
  • 6-7 hg köttfärs
  • riven ost
 
Gör så här:
  1. Smörj en ungfast form.
  2. Koka spagettin enligt förpackningen och lägg i botten på formen.
  3. Fräs köttfärsen med salt och peppar, lägg i formen.
  4. Strimla purjon och lägg över köttfärsen + en burk champinjoner (rekommenderar att försteka dessa för bästa smak).
  5. Stek bacon lite lätt, klipp i bitar och lägg över.
  6. Gör en vit grundsås (lite som stuvning) och blanda i gorgonzola, pressad vitlök, grädde, salt och peppar. Häll i formen. Strö över riven ost.
  7. In i ugnen cirka 20-25 minuter (gulbrun yta) i 225 grader.
Saveras gärna med sallad, smaklig måltid!

Annelies pastarätt

0 Läs mer >>
 
Gott som tillbehör till hamburgare.

Detta behövs:

  • 2 rödlökar
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl ättiksprit 12%
Gör så här:
  1. Skala och skär rödlöken i tunna skivor.
  2. Koka upp vatten med strösocker och ättikan.
  3. Häll lagen över rödlöken och låt stå minst 20 minuter.

Picklad Rödlök

1 Läs mer >>
 
Fantastiskt god rabarberchutney!
Receptet nedan är dubbel sats - vi brukar inte göra mindre än så. :o)
Frys in och ta upp efterhand.  
Receptet kommer från min svägerska Kicki.
 
Detta behövs:
  • 1 kg rabarber
  • 4 st röda lökar (finhackade)
  • 3 msk ren ättika (24%)
  • 1 dl vatten
  • 10 dl socker
  • 2 tsk mald ingefära
  • 3 msk curry
  • 4 tsk salt
  • 4 st hackade spansk peppar
  • 12 st finhackade aprikoser
 
Gör så här:
  1. Skär rabarber i små bitar, lägg i gryta och häll på vatten och ättika.
  2. Koka i 10 minuter.
  3. Rör ner övriga ingredienser.
  4. Koka 30-40 minuter tills det tjocknar.
  5. Lägg i burkar. Frys in när chutney'n svalnat.
  6. Ta upp efterhand.
 
Kul tips:
  • Roligt förtugg/tilltugg:
    Lägg Philadelfiaost på fat. Häll över chutney + finstrimlad purjolök.
    Dippa med salta kex.
  • God sås till grillat kött:
    Blanda gräddfil och chutney.
  • Blanda chutney i en gryta eller sås.
  • Ge bort present:
    Liten burk chutney med vacker etikett och band. 

Rabarberchutney

0 Läs mer >>
 
Vi frossar i fläder just nu.
Denna kaka var nyligen publicerad i Hallandsposten och lät så god så vi var tvungna att prova.
Och den var god, inte så söt utan mer frisk i smaken.
Så den kommer vi att göra fler gånger. Och nästa gång kommer vi att servera jordgubbar till.
 
Kakbotten
  • 4 ägg
  • 150 g socker
  • 75 g mjöl
  • 75 g potatismjöl
  • 3/4 tsk bakpulver
  1. Separera äggen i vitor och gulor i varsin skål. Vispa äggenvitorna till hårt skum (man ska kunna vända skålen utan att innehållet åker ut). Vispa gulorna och sockret tills det blir ljust och luftigt. 
  2. Blanda de båda mjölsorterna med bakpulver och blanda med äggvispet. Vänd därefter varsamt ner de vispade äggvitorna. 
  3. Häll smeten i en springform med en diameter på 24cm - gärna med ett fastspänt bakplåtspapper i botten - och baka mitt i ugnen i 190 grader i 14 minuter. När botten är helt kall skall den delas i två.
 
Fyllning
  • 375 g tjock yoghurt
  • 140 g Phiadelphiaost
  • 3 msk florsocker
  • 6 msk koncentrerad fläderblomssaft
  • 2 st gelatinblad
  • 2-3 msk saft att fukta kakbottnarna med
  1. Låt yoghurten och philadelphiaosten rumstempereras. 
  2. Rör därefter i florsocker och saft. 
  3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ungefär 5 minuter, krama ur vattnet och låt genaltinet antingen smälta i mikron på mycket låg effekt eller i kastrull. 
  4. Rör ner det något avsvalnade gelatinet i youghurtblandningen.
  5. Fukta de båda bottnarna med några matskedar (2-3) koncentrerad saft och bred därefter på fyllningen på en av dem.
  6. Lägg på den andra kakhalvan och ställ in i kylen ett par timmar.
 
Glasyr
  • 3 dl florsocker
  • 2-3 msk koncentrerad fläderblomssaft
  1. Rör ihop glasyren och bred över kakan.
  2. Har du tillgång till ett par fläderblomsklasar, så dekorera kakan med dessa.
 
 

Fläderblomskaka

0 Läs mer >>
 
Den här enkla kakan bakar vi flitigt när det är säsong för rabarber eller äpplen.
Funkar lika bra med vilket som.
Använder man äpplen brukar vi klyfta dem och blanda dem i lite socker och kanel innan man lägger dem på kakan.
Och namnet 2-2-2 då? Jo, det är två av allting i kakan.
Receptet är därför lätt att komma ihåg. :)
 
Detta behövs:
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • 2 st rabarberstjälkar
  • smör och ströbröd till formen
 
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Vispa ihop ägg och socker så det blir vitt och pösigt.
  • Blanda ihop mjöl och bakpulver i en egen bunke. Blanda sedan i äggsmeten.
  • Klicka i det rumsvarma smöret i smeten och rör om ordentligt.
  • Smöra och bröa en sockerkaksform och häll i smeten.
  • Skölj rabarberstjälkarna och skär dem i bitar.
  • Om man vill kan man blanda runt rabarber i lite socker innan man lägger dem i formen, men det är inget som är nödvändigt.
  • Som sagt, placera de skurna rabarberna ovanpå kakan.
  • Grädda på andra falsen nerifrån i ca 20 minuter.
  • Servera kakan lätt ljummen med en klick grädde.
  • Pudra den gärna med lite florsocker på toppen innan servering.
 
 
 

Mjuk rabarberkaka 2-2...

2 Läs mer >>
 
Är egentligen inte så förtjust i köpt taco-krydda i påse.
Det blir så "flottigt" av någon anledning.
Dessutom är ju tacokrydda väldigt lätt att göra själv. 
 
Blanda ihop:
  • 2 msk chilipulver
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk spiskummin
  • 3 krm cayennepeppar
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk lökpulver
  • 1 msk salt
Förvaras i en torr burk.
 
När kryddblandningen används till tex köttfärs, så tillsätt krydda efter smak och blanda även i ½ dl vatten i köttfärsen. Låt kryddorna koka in ordentligt för riktigt god tacosmak.
 

Hemmagjord tacokrydda

0 Läs mer >>
 
Detta recept kommer från en Allt Om Mat från 2008.
Väldigt goda picknickmackor till en dag på stranden, eller på cykelturen.
 
Vill man förbereda degen men ha nybakat bröd till mackorna går det bra att kalljäsa.
Använd då kallt degspad och baka ut brödet direkt.
Lägg dem på en plåt och ställ i kylen 8-12 timmar.
Grädda som vanligt.
 
 
Till 6 bröd:
  • 4 marinerade soltorkade tomater
  • 1/4 paket jäst (12 gr)
  • 2 dl vatten
  • ½ dl solroskärnor
  • 2 tsk salt
  • 2 dl dinkelmjöl (110 gr)
  • ca 5 dl vetemjöl (300 gr)
 
Fyllning:
  • 250 gr mozzarella
  • 6 skivor parmaskinka
  • 50 gr ruccola
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm nymald svartpeppar
 
Gör så här:
  1. Hacka tomaterna grovt.
  2. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt 37 grader. Häll lite av vattnet på jästen och rör tills den löst sig.
  3. Tillsätt resten av vattnet, hackade tomater, solroskärnor, salt, dinkelmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunken kanter.
  4. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den med resterande mjöl.
  6. Dela degen i 6 bitar. Kavla ut varje degbit till en avlång platta, ca 4 x 12 cm. Lägg degplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa utan bakduk ca 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Grädda bröden mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt bröden kallna på galler utan bakduk.
  9. Klyv bröden på längden.
  10. Låt mozzarellan rinna av och skär den i skivor. Fördela ost, skinka och sallad på brödens underdel. Droppa över olivolja och krydda med peppar. Lägg på brödens överdel och servera, eller ta med de fyllda bröden inlindade i platsfolie på utflykten.
 
 

Utflyktsbröd