0 Läs mer >>
 
Osäker på vilken Bengtsson det är, men denna sås är väldigt god till grillat.
En bra sak är att fonden kan förberedas och såsen slutföras precis när man ska äta.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1½ msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl rött vin
  • 3 dl vatten
  • 1½ msk koncentrerad kalvfond
  • lite soja
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk ljus senap
  • ½ tsk dragon
  • salt
  • ½ tsk whisky
Gör så här:
  1. Skala och grovhacka löken.
  2. Smörfräs lökhacket i en kastrull.
  3. Rör ner tomatpure och vetemjöl.
  4. Späd med vin och vatten.
  5. Tillsätt kalvfonden och sojan.
  6. Låt såsen koka upp och sedan sjuda utan lock i 20 minuter.
  7. Sila såsen.  (Hit kan såsen förberedas).
  8. Värm såsen och tillsätt grädde, peppar, dragon och whisky.
  9. Smaka av med salt.

Bengtssons sås

0 Läs mer >>
 
Recept från Gourmetmorsan
Ingredienser: 
  • 5 dl vatten
     
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 dl risoni
  • 250 gr champinjoner
  • 1 gul lök, hackad
     
  • 1 vitlök, hackad
  • 2 paket bacon, skuren i bitar
  • En näve ruccula
  • 1,5 dl riven parmesan 
Limekräm:
  • 1 burk creme fraiche
  • Rivet skal av en lime
  • 0,5 dl riven parmesanost
  • Smaka av med flytande honung
  • Salt
Gör såhär:
  1. Koka upp vatten tillsammans med buljongtärning. När vattnet kokat tillsätt risoni och låt det koka på medeltemperatur i ca 11 minuter.
  2. Hacka lök, vitlök och dela champinjonerna i mindre bitar. Stek alltsammans tills det fått fin färg.
  3. Lägg upp i en skål och stek sedan baconen. Tillsätt svampen, löken, bacon och risoni och blanda samman. Tillsist tillsätt grovhackad ruccula.
  4. Blanda samman limekrämen och smaka av med salt.

Risoni med bacon och ...

0 Läs mer >>
 
 När jag bakade en påsktårta med citron och vit choklad, så ville Arvid också baka en tårta.
Och den skulle bakas i hjärtformen, det var väldigt viktigt. 
Vi utgick ifrån samma recept som kladdkaka med citron och vit choklad, men ändrade lite i receptet.
Och frågan är om inte Arvids tårta blev godare!
Lite meckigt dock med en kladdkaka som är bakad i en form med fasta kanter. 
Tur att man kan garnera med stora ägg, så det inte syns att mitten fastnade i formen och vi fick plocka över den för sig. :0)
 
Detta behövs:
  • 100 gram smör
  • 100 gram mörk choklad av god kvalitet
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1 tsk kakao
  • 1 msk sirap
  • 2 tsk kaffe
  • 2½ dl vetemjöl
  • smör & kokosflingor (till att smörja formen)
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj formen (ta då gärna en springform med löstagbar kant) 24 cm i diameter.
  3. Täck med kokos.
  4. Smält smöret i en kastrull.
  5. Ta från värmen och låt stå och svalna i några minuter.
  6. Hacka chokladen i bitar och lägg ner i smöret och låt allt stå i två, tre minuter.
  7. Rör sedan tills chokladen är helt smält.
  8. Blanda i socker, sirap, vaniljsocker, kakao samt äggen, som du knäcker i ett i taget.
  9. Fortsätt med kaffe och mjölet.
  10. Rör snabbt ihop till en smet som du brer ut i formen.
  11. Grädda kakan mitt i ugnen 10-13 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.
  12. Garnera kakan med lite florsocker eller lite godisägg till påsk.
  13. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Arvids påsktårta

0 Läs mer >>
 
Klassisk gubbröra på kavring.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 4 skivor kavring
  • 125 gr ansjovisfilé (helst Grebbestads ansjovis original)
  • 4 hårdkokta ägg
  • ½ - 1 röklök
  • ½ dl crème fraiche
  • ½ dl hackad dill
  • ½ dl hackad gräslök
  • vitpeppar och ev salt
Gör så här:
  1. Skala äggen och hacka dem.
  2. Hacka rödlöken fint och hacka ansjiovisen.
  3. Lägg alltsammans i en bunke och blanda ner övriga ingredienser.
  4. Smaka av med peppar och ev salt (oftast behövs det inte saltas extra).
  5. Servera gubbröran på en smörad kavring.
  6. Garnera med lite dill, skivad tomat och ev ett salladsblad. 

Gubbröra

0 Läs mer >>
 
Ingen påsk utan en god tårta.
Den här är mycket smidig att göra eftersom man blandar allt i en kastrull.
 
Detta behövs:
  • 100 gram smör
  • 100 gram vit choklad av god kvalitet
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 msk citronsaft
  • 2½ dl vetemjöl
  • smör & kokosflingor (till att smörja formen)
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en springform med löstagbar kant 24 cm i diameter.
  3. Täck med kokos.
  4. Smält smöret i en kastrull.
  5. Ta från värmen och låt stå och svalna i några minuter.
  6. Hacka chokladen i bitar och lägg ner i smöret och låt allt stå i två, tre minuter.
  7. Rör sedan tills chokladen är helt smält.
  8. Blanda i socker, vaniljsocker samt äggen, som du knäcker i ett i taget.
  9. Fortsätt med citronskal och citronsaft samt mjölet.
  10. Rör snabbt ihop till en smet som du brer ut i formen.
  11. Grädda kakan mitt i ugnen 10-13 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.
  12. Låt gärna kakan stå i kylskåp så den är helt kall vid servering.
  13. Garnera kakan med lite florsocker.
  14. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Kladdkaka med citron ...

0 Läs mer >>
 
Nu närmar sig påsken och här kommer lite lämpliga påskrecept.
Ägg Royal är godast ljumna tycker jag, men man kan även servera dem kalla, så det går bra att förbereda dem dagen innan och förvara dem i kylen för servering till tex frukost.
Även goda att servera med en laxskiva på toppen och en sparrisknopp, typ...
 
Detta behövs:
  • 4 ägg
  • 1½ dl grädde
  • 1 krm cayennpeppar
  • ½ krm salt
  • ½ krm svartpeppar
  • 4 skivor västerbottenost
  • 4 msk löjrom eller röd kaviar
  • ½ finhackad rödlök
 
Gör så här:
  1. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor.
  2. Häll i 4 smorda små ugnsformar.
  3. Lägg på västerbottenost.
  4. Grädda i ugnen i 175°C i ca 15 minuter.
  5. Låt svalna något.
  6. Toppa med löjrom och finhackad rödlök.
  7. Servera.

 

Ägg royal

0 Läs mer >>
 
Detta recept kommer från hopemalin på instagram. 
 
Ingredienser:
  • 150 g färskost Pesto & Ruccola
  • 1 dl grädde
  • 2 msk grön pesto
  • Citronsaft
  • Salt, gärna flingsalt
  • Svartpeppar
  • Små tomater, halverade
  • Lax i mindre bitar (färsk/gravad/kallrökt/stekt/varmrökt)
  • Valfri pasta
Gör såhär:
  1. Koka pastan enligt förpackningen. 
  2. Koka ihop färskost, grädde och pesto i en kastrull.
  3. Smaka av med citron, salt och peppar. Rör ner halverade körsbärstomater.
  4. Stek laxen om den är färsk. Annars, bara vänd ner den direkt i såsen. 
  5. Servera med valfri pasta, antingen vid sidan om eller direkt i såsen. 

Laxpasta med krämig p...

0 Läs mer >>
 
Namnet "knuttat-ägg" kommer ifrån en barndomsvän.
Hemma hos mig kallade vi den för mosad äggmacka.
Men knuttat ägg låter ju mycket roligare.
God som den är, men blir ytterligare ett strå vassare om man knapersteker lite ägg och strör på toppen. Eller med lite inlagd sill som tillbehör.
Denna macka åt jag väldigt ofta som lunch när jag var mammaledig med Arvid. 
 
Detta behövs till 1 macka:
Gör så här:
  1. Koka äggen - de ska vara hårdkokta. 
    Jag brukar lägga i äggen i kallt vatten och koka dem i 8 minuter.
  2. Skölj äggen i kallt vatten när de kokat klart och låt dem svalna i kallvattnet.
  3. Bred smör på mackan.
  4. Skala äggen och skiva dem på två håll i en äggskivare, eller mosa dem med en gaffel.
  5. Blanda de knuttade äggen med majonäs och senap.
  6. Smaka av med salt.
  7. Bred äggblandningen över mackan.
  8. Servera mackan med några bitar sill eller knaperstekt bacon, eller bara som den är.

Knuttat ägg-macka

0 Läs mer >>
 
En av mina favoritkakor!
Har alltid varit, ända sedan jag var liten.
Och Arvid tyckte att vi skulle ha chokladfyllning emellan.
 
Detta behövs:
  • 250 gram smör
  • 1½ dl florsocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1½ msk vaniljsocker
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda smör, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  3. Därefter tillsättes mjölet, lite i taget tills degen blir smidig.
  4. Låt degen vila i rumstemperatur i ett par timmar.
    (Går naturligtvis att spritsa direkt - men det är mycket jobbigare!)
  5. Spritsa ut kakorna på bakplåtsklädda plåtar.
  6. Gräddas i 8-10 minuter på andra falsen uppifrån.
 
Chokladtryffel att fylla med:
  • 75 gram mörk choklad
  • 4 msk vispgrädde

Gör så här:

  1. Grovhacka chokladen och lägg den i en bunke.
  2. Koka upp grädden.
  3. Häll grädden över chokladen och rör snabbt ihop till en slät chokladsmet.
  4. Häll upp (eller sleva) chokladsmeten i en spritspåse och låt den svalna ca 30-40 minuter i kylen.
  5. Spritsa sedan chokladtryffeln på en kaka och para ihop den med en utan tryffel.
 
Har man chokladtryffel mellan kakorna förvaras de bäst i kylskåp i tätslutande burk.
 

Strassburgare

0 Läs mer >>
 
 Ugnsfalu är ju en klassiker som kan göras på så många sätt. 
Men det sätt jag gillar bäst är min mammas recept. Ett väldigt enkelt recept med endast tre ingredienser. Serveras med potatismos. Så klart!
 
Detta behövs:
  • Falukorv
  • Senap
  • Skorpmjöl (ströbröd)
  • Om man vill - lite smör att smöra formen med
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dra av skinnet på falukorven och lägg den i en ugnsfast form.
  3. Bred senap över hela falukorven.
  4. Strö skorpmjöl över hela falukorven.
  5. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda i ca 25 minuter eller tills korven fått fin färg och blivit lite knaprig på ytan.
  6. Medan korven blir klar i ugnen gör du potatismos.

Ugnsfalu