0 Läs mer >>
 
4 portioner
Ingredienser:
  • 500 g potatis
  • 1 purjolök
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 liter vatten
  • salt och peppar
  • 1 dl grädde
Örtbaguette
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl finhackad persilja
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 0,5 tsk salt
  • 1 baguette
Gör såhär:
  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Strimla purjolöken (använd även den gröna delen).
  2. Lägg allt i en kastrull med buljongtärningar och vatten. Låt sjuda tills potatisen är mjuk.
  3. Mixa slät med en stavmixer och smaka av med salt och peppar. Ringla ev i lite grädde vid servering.
  4. Rör ihop smör, persilja, vitlök och salt. Snitta baguetten och fyll snitten med smöret. Grädda mitt i ugnen ca 8 min.

Potatis- och purjolök...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
Ingredienser:
  • 400 g pasta, exempel pasta penne
  • 400 g nötfärs
  • 1 msk smör
  • 250 g champinjoner, delade
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 sl grädde eller créme fraiche
  • 1 köttbuljongtärning
  • parmesanost, till servering
  • färsk organo, till garnering
Gör såhär:
  1. Koka pasta enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Stek färsen i smör tills den är brun och smulig.
  3. Tillsätt champinjoner, vitlök, salt och peppar. Stek under omrörning ytterligare 3 min.
  4. Häll i 2 dl från det kokande pastavattnet, samt grädde eller crème fraiche.
  5. Riv ner en köttbuljongtärning och låt sjuda ca 5 min.
  6. Vänd runt såsen med pastan och servera med hyvlad parmesan.
  7. Garnera ev med färska örter.

Pasta med köttfärs oc...

0 Läs mer >>
 
Avokadosoppan har en krämig konstistens och mild smak. Stekt lax och rom förhöjer smaken och ger en god sälta. Servera gärna soppan med lite pressad citron och rostat bröd till. Soppan bör ätas direkt annars så mörknar den i färgen. Tips är att köpa riktigt mogen avokado!
 
4 portioner
Ingredienser:
  •  300 g laxfilé
  • 1 purjolök
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 4 avokador
  • 1 röd chili
  • 50 g forellrom
  • rapsolja, salt, svartpeppar
Gör såhär:
  1. Skär laxen i 2 bitar. Stek den i 1 msk olja ca 3 minuter på varje sida. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Ta upp laxen och skär den i mindre bitar. 
  2. Ansa och strimla purjolöken. Fräs den i 1 msk olja ca 2 minuter. Häll på 1 liter vatten och tillsätt buljongtärningar. Skala och kärna ur avokadorna. Tillsätt avokadon i buljongen och mixa till en slät soppa.
  3. Kärna ur och skiva chillin. Blanda ner den i soppan. 
  4. Föredela soppan i skålar och toppa med stekt lax och rom. Mal gärna över lite peppar och servera med bröd.

Avokadosoppa med lax

0 Läs mer >>
 
Kalops med inlagda rödbetor.
Eller kollaps som Basse kallade det som liten. :)
Klassisk husmanskost.
 
Detta behövs (4-6 port):
  • 1 kg nötkött med ben, tex högrev, bog, bringa eller
  • 500-600 g benfritt kött tex ytterlår eller grytbitar
  • 2 msk smör
  • 2 gula lökar i klyftor
  • 1-1½ tsk salt
  • 1 krm vit-eller svartpeppar
  • 8 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 5 dl vatten
  • 3 msk vetemjöl
 
Gör så här:
  1. Skär köttet i skivor eller bitar.
  2. Bryn smöret i en stekpanna. Lägg i köttet och bryn det på alla sidor. 
  3. Bryn också löken några minuter mot slutet av stekningen.
  4. Lägg över köttet i en kastrull eller bryn från början direkt i en stekgryta.
  5. Krydda med salt, peppar, kryddpepparkorn och lagerblad.
  6. Slå på vattnet och låt köttet bräsera under lock på svag värme i 40-60 minuter tills det är mört.
  7. Rör ut mjölet med några matskedar kallt vatten till en slät redning.
  8. Rör ner redningen och koka i 3-5 minuter.
  9. Smaka av.
 
 
 

Kalops

0 Läs mer >>
 
God gryta på fläskytterfilé.
Eftersom jag av någon anledning inte gillar morötter i grytor (tror att det är skolmatens fel) utesluter jag morötter i detta recept.
Gott att strö lite färsk perilja på toppen.
 
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 1 fläskytterfilé
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 140 gr bacon, strimlat
  • 250 gr skivade champinjoner
  • 1 hackad gul lök
  • 1 vitlöksklyfta, pressan eller riven
  • 2 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 slantad morot
  • 2 dl créme fraiche
  • 1 tsk kinesisk soja
 
Gör så här:
  1. Putsa och skär köttet i 1 cm tjocka skivor.
  2. Hetta upp en stekpanna och bryn på båda sidor i olja.
  3. Salta och peppra.
  4. Lägg köttet åt sidan eller i en stekgryta.
  5. Stek bacon till det fått fin färg och börjar bli knaprigt.
  6. Tillsätt champinjoner, lök och vitlök.
  7. Stek under omrörning någon minut till.
  8. Lägg tillbaka köttet med dess saft (eller häll svampblandningen över i stekgrytan) och häll på vatten.
  9. Lägg i buljongtärning, morot, créme fraiche och häll i soja.
  10. Låt sjuda under lock i ca 20 minuter.
  11. Smaka av med salt och peppar.
 

Fläskytterfilégryta m...

0 Läs mer >>
 
Här kommer ännu ett recept som har hängt med väldigt länge, typ sedan början på 80-talet.
Det var innan de stora gigantiska muffinsarna gjorde sin entré.
Receptet säger att det ska bli 25 st muffins.
Med dagens muffinsformar blir det 10 st!!
Liiite skillnad.
 
Detta behövs:
  • 150 gr smör
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vanillinsocker
  • 2 msk kakao
  • mintchokladkakor, typ after eight
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen op 225 grader.
  2. Sätt ut muffinsformar på en plåt eller i en muffinsform
  3. Rör smör och socker till en smidig kräm.
  4. Rör ner äggen ett i taget.
  5. Blanda mjöl, bakpulver, vanillinsocker och kakao.
  6. Blanda mjölblandningen i äggsmeten.
  7. Rör om ordentligt men inte för länge.
  8. Fördela smeten i muffinsformarna - inte ända upp till kanten.
  9. Grädda muffinsen mitt i ugnen tills de fått fin färg och är genomgräddade - känn efter med sticka.. Ca 10-15 minuter.
  10. Lägg en mintchokladbit på varje muffins direkt när de kommit ur ugnen.
  11. Låt mintchakladen smälta över muffinsen och bred sedan gärna ut den till en glasyr.
 

Mintchokladmuffins

0 Läs mer >>
 
 
Varm smörgåstårta åt vi första gången på en kräftskiva.
Efter det har vi lagat en väldigt massa varm smörgåstårta.
Detta är originalreceptet, men det händer ofta att vi blandar köttfärssåsrester
blandat med creme fraiche tomat och basilika som fyllning.
Ibland blandar vi kasslertärningar med ädelost och creme fraiche.
Bara fantasin sätter gränser.
Och eftersom inte alla hemma gillar tomater så fyller vi bara halva ovansidan med tomater.
 
Detta behövs:
  • 2 paket bacon
  • 1 st purjolök
  • 1 stor burk champinjoner eller två små
  • 1 förp polarkaka, halvmåne
  • 2 dl creme fraiche
  • några stänk soja
  • grovmalen svartpeppar
  • 2 st tomater
  • ost
 
Gör så här:
  1. Skär baconet i mindre bitar och strimla purjolöken.
  2. Fräs det ihop med champinjonerna.
  3. Rör i creme fraiche, soja och svartpeppar.
  4. Fördela röran på brödet.
  5. Skiva tomaterna och täck översta lagret med dessa (istället för fyllning).
  6. Toppa med skivad eller riven ost.
  7. Gratinera i 225 graders ugn tills osten smält och fått gyllene färg.
  8. Servera med en grönsallad till.
 
 

Varm smörgåstårta