0 Läs mer >>
 
Ett år sedan vi var i Grekland i två veckor.
Underbart!
Just nu är det lika varmt i Steninge som det var i Grekland, så vi minner oss tillbaka genom maten.
Vi gör tsatsiki, fetaostbiffar med smak av citron och timjan och rostar potatis med varm citron till.
 
 
Detta behövs till 8 biffar:
  • 500 g nötfärs eller lammfärs
  • 1 ägg
  • 1 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad
  • ½ citron, rivet skal
  • 1½ tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 150 g fetaost
  • olivolja till stekning
 
Gör så här:
  1. Blanda färs, ägg, timjan, citronskal, salt och peppar i en bunge till en smidig färs.
  2. Tärna fetaosten och blanda ner i färsen.
  3. Forma färsen till 8 biffar.
  4. Stek i rikligt med olivoja tills varje sida fått fin färg, ca 5 min på varje sida.
  5. Servera med ugnsrostad potatis, sallad, ugnsvarma citroner och tsatsiki.
 

Fetaostbiffar med cit...

0 Läs mer >>
 
Lovisa kom hem ifrån Umeå med ett gäng "Mer Smak", Coops recepttidning.
Och det fanns en hel del goa recept i dem som vi kommer att göra många gånger framöver.
Denna taco är mycket fräsch med lax istället för köttfärs och en god mangosalsa till.
 
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 500 gram laxfilé med skinn
 
Guacamole:
  • 2 st avokado
  • 1 lime, pressad saft
  • 5 körsbärstomater, finhackade
  • ½ chili, finhackad
  • salt

Gör så här:
  1. Mosa avokadon med en gaffel.
  2. Finhacka körsbärstomater och chili.
  3. Blanda avokado med limesaft, tomater och chili. 
  4. Smaka av med salt.
 
Mangosalsa:
  • 1 mogen mango
  • ½ liten rödlök, finhackad
  • ½ röd chili, finhackad
  • ½ dl finhackad koriander (gillar man inte koriander använd basilika istället)
  • 1 lime, pressad saft
  • flingsalt

Gör så här:
  1. Skala och skär mangon i tärningar.
  2. Vänd runt med resten av ingredienserna till mangosalsan och smaka av med salt.
 
Salsa Roja:
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ röd chili
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 tsk strösocker

Gör så här:
  1. Mixa alla ingredienser till salsa rojan och bred på laxens ovansida.
  2. Lägg fisken med skinnsidan nedåt och grilla över direkt glöd under lock tills fisken har en innertemperatur på 50 grader, ca 15 min.
 
Servera laxen med guacamole, mangosalsa, gräddfil, koriander och tortillabröd eller nachochips.

Chiligrillad lax Taco...

0 Läs mer >>
 
En härligt god sommarsallad som passar som lunch en varm sommardag.
Salladen passar även som tillbehör både till varmröktlax eller grillat.
Perfekt som bufférätt.
 
Detta behövs:
  • 2 knippen grön sparris à 250 g
  • 300 g haricots verts
  • 250 g frysta sojabönor
  • 1 kruka basilika
  • 150 gram fetaost
  • flingsalt och svartpeppar

Pestovinägrett:
  • ½ dl pesto
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl finriven parmesan
  • ½ dl olivolja

Fröcrunch:
  • ½ dl pumpafrön
  • ½ dl solroskärnor
  • 2 tsk flytande honung
  • 1 tsk olivolja
  • 1 krm chiliflakes

Gör så här:
  1. Vispa ihop alla ingredienser till vinägretten och krydda med ½ tsk flingsalt och ½ tsk peppar.
  2. Fröcrunch: Stek fröna och kärnorna hastigt med honungen i oljan tills de får färg.
  3. Ta från värmen och blanda med chiliflakes och 1 tsk flingsalt. Ställ åt sidan.
  4. Bryt ev av den nedre delen på sparrisen.
  5. Lägg ner sparrisen och haricots verts i kokande vatten och koka i ca 3 minuter.
  6. Häll av och spola i kallt vatten.
  7. Tillaga sojabönorna enligt anvisningen på förpackningen.
  8. Blanda haricots verts, sparris och sojabönor med vinägretten och basilikabladen på ett stort fat.
  9. Smula över fetaosten och strö på fröcrunchet.

Grön sommarsallad

0 Läs mer >>
 
 
Denna avokadokräm passar utmärkt som tillbehör till hamburgaren eller i tacosen. 
På bilden syns även vår goda tomatsalsa
 
Detta behövs:
  • 2 avokado
  • 3 msk crème fraiche
  • 1 msk majonäs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk pressad citron
  • lite röd chili
  • salt och peppar
 
Gör så här:
  1. Mixa alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
 
 

Avokadokräm / Guacamo...

0 Läs mer >>
 
Vi har fått en ny favoritbulle!
Detta är helt klart sommarens godaste bulle!
 
Jag blir dessutom lite lätt nostalgisk när jag tar första tuggan av dessa bullar. 
Tänker på min mormor som alltid bakade snurror med nymortlad kardemumma i.
 
 
Detta behövs till ca 30 bullar:
  • 50 gram jäst
  • 5 dl kall mjölk
  • 1 ¾ dl strösocker (ca 150 gram)
  • 1 msk mortlade kardemummakärnor
  • 1 tsk salt
  • 14 dl (ca 840 g) vetemjöl special
  • 1 ägg
  • 150 gram smör, rumsvarmt
 
Flädercurd:
  • 1½ dl konc fläderblomssaft
  • ½ dl pressad citronsaft
  • 100 gram smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk Maizena
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
 
Vaniljfyllning:
  • 200 gram smör, rumsvarmt
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk äkta vaniljpulver
 
Sockerlag och garnering:
  • 1 dl vatten
  • ¾ dl strösocker
  • pärlsocker
 
Gör så här:
  1. Lös upp gästen i mjölken.
  2. Rör ner socker, kardemumma och salt.
  3. Blanda i mjöl och ägg och arbeta degen i maskin i 7 minuter.
  4. Tillsätt smöret lite i taget och arbeta degen ytterligare 7 minuter.
  5. Jäs degen under plastfolie i 1½ - 2 timmar.
 
Gör så här Flädercurd:
  1. Koka upp 1 dl fläderblomssaft, citronsaft, smör och socker. Ta från värmen.
  2. Rör ut Maizenan i resten av fläderblomssaften och vispa ner i kastrullen.
  3. Vispa ihop ägg och äggulor och tillsätt även dem i kastrullen.
  4. Värm upp under omrörning tills det tjocknar.
  5. Sila och häll upp i en skål eller direkt i en spritspåse.
  6. Ställ i kylen för att svalna.

Gör så här Vaniljfyllning:
  1. Vispa smör, socker, vaniljsocker och vaniljpulver till en jämn konsisten.

Gör så här Sockerlag:
  1. Koka upp vatten och strösocker så att sockret smälter helt, låt svalna.
 
Fortsätt med bullarna:
  1. Kavla ut degen till två rektanglar, ca 30 x 40 cm.
  2. Bred vaniljfyllningen på halva rektangeln och vik över andra halvan.
  3. Skär i remsor, ca 2 sm breda.
  4. Tvinna remsorna och rulla ihop till snurror.
  5. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ca 1 timme under bakduk.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Spritsa eller klicka flädercurden mitt på varje bulle.
  8. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
  9. Pensla med sockerlag direkt när de kommer ur ugnen och strö över pärlsocker.
 

Vaniljbullar med fläd...

0 Läs mer >>
 
En lite matigare variant av caesarsallad efterom det är potatis i.
Det här dressingreceptet är riktigt bra!
 
Detta behövs till 6 portioner:

Potatissallad:
  • 1 kg små potatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 frp bacon (140 gram)
  • 1 romansallad
  • 50 gram parmesanost, hyvlad
  • 2 dl krutonger

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda potatis , olja och salt på en plåt.
  3. Rosta mitt i ugnen tills potatisen fått fin färg, ca 30 minuter.
  4. Stek baconet knaprigt.
  5. Riv romansalladen i bitar.


Caesardressing:
  • 1 ägg
  • 6 sardeller
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 d neutral olja (rapsolja)
  • 50 gram parmesanost, finriven
  • salt & svartpeppar

Gör så här:
  1. Knäck ägget i en smal mixerbunke och tillsätt sardeller, vitlök, vinäger och senap.
  2. Mixa ihop och häll i oljan och fortsätt mixa tills konsistensen blir tjock och krämig, ca 15 sek.
  3. Mixa eller vänd ner parmesanen i röran och smaka av med salt och peppar.


Grillad tomatsalsa:
  • 400 gram körsbärstomater på kvist
  • ½ rödlök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, riven eller finhackad
  • 1 kruka basilika
  • 1 msk olivolja
  • salt & svartpeppar
 
 Gör så här:
  1. Grilla tomaterna tills de blir mjuka.
  2. Mosa dem med en gaffel och blanda med lök, basilikablad och olja.
  3. Smaka av med salt och peppar.

 
Grillad kyckling:
  • Ca 1 kg kycklinglårfilé
  • 2 msk flingsalt
  • 1 kruka timjan
  • 1 tsk chiliflakes
  • 250 gram grön sparris, ansad
  • 2 citroner i halvor

Gör så här:
  1. Vik ut kycklinglårfiléerna och salta runt om.
  2. Lägg på timjankvistar och rulla ihop igen.
  3. Strö över chiliflakes och lägg kycklingen med skarven nedåt på grillen.
  4. Grilla kycklingen på alla sidor tills den är genomstekt och har fin färg (72 grader).
  5. Grilla sparrisen hastigt och citronhalvorna tills de har fin färg.

  6. Skär sparrisen i mindre bitar och vänd ihop med potatis, romansallad och 1 dl av dressingen.
  7. Toppa med bacon, hyvlad parmesan och krutonger.
  8. Servera med kycklingen, tomatsalsan, grillad citron och resten av dressingen.

Grillad kyckling med ...

0 Läs mer >>
 
Len pannacotta, spröd pajbotten och smak av fläder och jordgubbar. 
Mums!
Pajen blir bäst om man gör den dagen innan den ska serveras.
 
Pajdeg:
  • 100 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk florsocker
  • 1 ägg

Fläderpannacotta:
  • 4 dl vispgrädde
  • ½ dl konc fläderblomssaft
  • 1 dl gélésocker multi
  • ½ citron, finrivet skal
  • 1 ark gelatin

Marinerade jordgubbar:
  • ½ dl mousserande eller stilla vitt vin (använd cider för alkoholfria jordgubbar
  • ½ dl konc fläderblomssaft
  • 1½ liter jordgubbar
 
Gör så här:
  1. Blanda smör, vetemjöl och florsocker i matberedare eller för hand till ett jämnt smul.
  2. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg.
  3. Plasta in degen och låt vila i kylskåp ca 20 minuter.
    Eller tryck ut pajdegen i en pajform och ställ den i kylskåp i 20 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut degen ca ½ cm tunt och klä en pajform, ca 24 cm i diameter.
  6. Låt stå i frysen ca 5 min.
  7. Nagga pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, låt svalna.

Fläderpannacotta:
  1. Blötlägg gelatinbladet.
  2. Blanda övriga ingredienser i en kastrull och koka upp.
  3. Låt koka knappt en minut och låt svalna något.
  4. Krama vattnet ut gelatinbladet och låt det smälta ner i pannacottan. Rör väl.
  5. Fyll det gräddade pajskalet med pannacottan och låt stelan i kylskåp i minst 2 timmar.
 
Marinerade jordgubbar:
  1. Blanda vin och saft.
  2. Snoppa och dela jordgubbarna och vänd ner dem i marinaden.
  3. Ställ kallt i minst 1 timme, rör om då och då.
 
Servera pajen garnerade med några jordgubbar och resten i en skål bredvid.
 
 

Fläderpannacottapaj m...

0 Läs mer >>
 
Här kommer ett lunchtips som vi gör när det är semester och man ska ha något snabbt till lunch och äta lite mer rejält senare på dagen.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 1 st pizzakit med färdig deg och tomatsås
  • 100 gr stimlad skinka
  • 1 förpackning minimozzarella à 125 g
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rulla ut pizzadegen på mjölad bänk.
  3. Kavla ut den lätt och skär ut 8 rutor.
  4. Fördela 1-2 msk tomatsås, skinka och ost mitt på degrutorna.
  5. Vik över till trekanter eller rektanglar och nyp ihop kanterna mycket väl.
    Vi brukar trycka till med en gaffel runt om.
  6. Lägg pirogerna på bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter tills de fått fin färg.
  8. Servera med en grönsallad till.
 

Pizzapiroger

0 Läs mer >>
 
 En jordgubbstårta hör sommaren till!
 
Detta behövs till en rund form ca 24 cm i diameter:
(Siffror inom parentes till en stor tårtform)
  • 4 ägg (6 ägg)
  • 2 dl socker (3 dl)
  • 1 dl potatismjöl  (1½ dl)
  • 1 dl vetemjöl  (1½ dl)
  • 1,5 tsk bakpulver  (2 tsk)
  • 2 tsk vaniljsocker  (3 tsk) - eller annan smaksättning som tex rivet citronskal
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en springform.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  4. Blanda ihop mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en egen skål. Blanda väl.
  5. Häll försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten och rör om ordentligt.
  6. Häll sockerkakssmeten i springformen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
    Kakan ska vara torr om man provar med en sticka i mitten.
  7. Stjälp upp kakan på sockrat bakpåtspapper och låt kakan svalna under formen.
  8. När kakan svalnat skär den i tre delar med en vass kniv.
  9. Vår jordgubbstårta på bilden fyllde vi med följande:
    Lager 1: Bredde vi på en halv burk lemorncurd (tunt) och sedan 2-3 dl vaniljcreme.
    Lager 2: Mosade färska jordgubbar och en msk strösocker.
    Sedan bredde vi hårt vispad grädde runt om och sist spritsade vi kanter med grädde och garnerade med färska jordgubbar.
 
 

Sockerkaksbotten till...

0 Läs mer >>
 

En mycket god sallad som fungerar som bufférätt eller till lunch en varm sommardag.

 
Detta behövs till 8-10 bufféportioner eller 4 lunchportioner:
  • 500 g kycklingfiléer
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk torkad timjan
  • 140 g skivat bacon
  • 1 liter färska jordgubbar
  • 100 g ädelost
  • 150 g blandsallad
  • 1 dl hackade pekannötter
  • flingsalt, svartpeppar
 Balsamicodressing:
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 tsk flytande honung
  • 3/4 dl olivolja
 Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bryn kycklingen runt om i oljan tills den får fin färg.
  3. Krydda med timjan 1 tsk flingsalt och ½ tsk peppar och lägg i en ugnsform.
  4. Ställ i mitten av ugnen ca 20 minuter tills kycklingen är klar.
  5. Låt svalna och skär i skivor.
  6. Vispa ihop alla ingredienserna till balsamicodressingen och krydda med 2 krm flingsalt och 2 krm peppar.
  7. Strimla baconet fint. Stek i en torr panna tills det blir knaprigt.
    (Eller gör som vi - stek baconen i skrivor och bryt dem sedan i mindre bitar när de svalnat något. Så mycket enklare!)
  8. Låt baconen rinna av på hushållspapper.
  9. Skölj ansa och skiva jordgubbarna.
  10. Smula ädelosten.
  11. Blanda salladen med hälften av dressingen och lägg upp på ett stort fat.
  12. Toppa med kyckling, jordgubbar, bacon, ost och nötter.
  13. Ringla över resten av dressingen.
 

Jordgubbssallad med k...