0 Läs mer >>
 
En jättegod rätt när man är sugen på kött, men inte på sås och potatis.
Recept kommer från Allt Om Mat, vet ej vilket nummer eller år eftersom vi tappat bort tidningen.
Som tur är hade Lovisat tagit bild på receptet i tidningen.
 
Har man ingen Gochujangsås så kan man blanda chilisås, med lite sesamolja och chilipeppar.
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 500 g fläskytterfilé
  • 2 msk koreansk gochujangsås
  • 2 tsk + 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk + 1 msk sesamfrön
  • 200 g rödkål
  • 200 g sockerärter
  • 250 g bovetenudlar eller andra nudlar
  • rapsolja, salt och nymald svartpeppar 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda gochjuangsåsen med 2 tsk vinäger, pressad vitlök, 1 tsk semsamfrön och 2 msk rapsolja.
  3. Torka av köttet. Bryn det runt om i 1 msk olja i en stekpanna. Salta och peppra lite runt om.
  4. Lägg köttet i en ugnssäker form och bred på gochujangsåsen.
  5. Ställ in köttet i ugnen och tillaga till 70 grader innertemperatur.
  6. Strimla rödkålen och blanda med 1 msk vinäger och 1 krm salt.
    Stöt eller krama den så att den mjuknar något.
  7. Koka nudlarna enligt  anvisningen på förpackningen.
  8. Strimla sockerärterna och blanda med nudlar och rödkål.
  9. Servera med köttet skuret i skivor och strö över 1 msk sesamfrön.
 

Fläskytterfilé med nu...

0 Läs mer >>

 Hemmagjord jordgubbsmarmelad med smak av fläder.
Det är sommar i en liten burk. 

Detta behövs:
  • 1 kg jordgubbar, ca 2 liter
  • 500 gr syltsocker
  • 1 utslagen blomma av äkta fläder

 Gör så här:

  1. Skölj bären i kallt vatten och rensa dem.
  2. Mixa eller mosa bären så fint som du vill ha marmeladen.
  3. Blanda bär och socker i en kastrull och lägg i fläderblomman.
  4. Hetta upp under omrörning.
  5. Mät koktiden till ca 2 minuter från det att marmeladen kokar kraftigt.
  6. Ta kastrullen av värmen.
  7. Ta bort blomman och skumma ytan väl.
  8. Låt koket svalna i 15 minuter och häll sedan marmeladen på väl rengjorda glasburkar.
  9. Förslut burkarna och förvara svalt.
 
Fläderblomman kan ersättas av lite rivet apelsinskal.
 

Jordgubbsmarmelad med...

0 Läs mer >>
 
Så här års frossar vi i jordgubbar i alla dess former.
Till fika idag blev det en rulltårta med färska jordgubbar och grädde med vit choklad.
 
 
Detta behövs:
  • 3 st ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kokande vatten
 
Fyllning och garnering:
  • 100 gram vit choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 250 gram jordgubbar
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker i en skål och sikta ner i smeten.
  4. Tillsätt vattnet och blanda försiktigt ihop till en smet.
  5. Bred ut smeten i långpanna som är klädd med bakpåtspapper.
  6. Grädda kakan i 5 minuter, mitt i ugnen.
  7. Stjälp upp kakan på ett sockerstrött bakplåtspapper.
  8. Lossa pappret på kakan och låt svalna.
  9. Smält chokladen över vattenbad.
  10. Vispa grädden tillsammans med den smälta något avsvalnade chokladen.
  11. Bred chokladgrädden på kakan.
  12. Strö på tärnade jordgubbar, men spara några till garnering.
  13. Rulla ihop kakan från långsidan.
  14. Garnera med spritsad grädde eller bre på resterande grädde över kakan och garnera sedan med jordgubbar.
 

Rulltårta med färska ...

0 Läs mer >>
 
Hittade detta recept i Buffé Maj-nr 2019. Och det var sååå gott!
Vi har modulerat lite i recpetet, men det är defentivit ett recept som vi kommer att laga många gånger på grillen i sommar.
Och det passar perfekt så här i midsommartider när man ofta har kokt färskpotatis över.
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 4 bitar torskryggfilé ca 600 gram
  • 700 gr kokt färskpotatis
  • 65 gram bladspenat
  • 50 gram rumsvarmt smör
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • 2 krm dillfrön
  • ½ dl finhackad dill
  • 1 rödlök
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 2 msk olivolja
  • salt coh svartpeppar
Gör så här:
  1. Skala och skiva löken tunt.
  2. Blanda med citronjuice, olja och 1 krm salt. Rör lite då och då tills det är dags att äta.
  3. Lägg fyra ark bakplåts- eller smörpapper i vatten i ca 5 minuter.
  4. Rör under tiden ihop smör, citronskal, 1 krm salt, dillfrön och dill.
  5. Krama ur vattnet på bakplåtspapperna.
  6. Krydda fisken med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar runt om.
  7. Skiva potatisen. Fördela potatis och spenat i mitten av bakplåtspappren och lägg på fisken.
  8. Klicka ut smörblandningen på fisken och tvinna därefter ihop paketen.
  9. Grilla paketen ca 10 minuter på direkt värme på grillen. (Vi använde lock på grillen som höll ca 200 grader).
  10. Servera fiskpaketen med syrad rödlök och lite pressad citron.

Fiskpaket med kryddsm...

0 Läs mer >>
 
Ingredienser:
Smulpaj
  • 150 g smör, skär i kuber
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl socker
Fyllning
  • 3-4 st rabarber (ca 400 g)
  • 300 g jordgubbar (färska eller djupfrysta)
  • 1 dl socker (kan halvera mängden)
  • 1,5 msk potatismjöl eller majsstärkelse
Gör såhär:
  1. Värm ugnen till 225°.
  2. Börja med smuldegen. Blanda ihop alla torra ingredienser, häll i smörkuberna och blanda tills du får en smuldeg. Bäst blir det att köra det några varv i matberedaren.
  3. Skiva rabarberna i tunna skivor, dela jordgubbarna i mellanstora bitar. Blanda rabarber, jordgubbar, socker och potatismjöl i en bunke. Häll sedan i en pajform, strö över smultäcket.
  4. Grädda pajen längst ner i ugnen ca 20 min. Servera pajen med glass eller vaniljsås.
 

Smulpaj med rabarber ...

0 Läs mer >>
 
Ännu ett recept på morotsbiffar, men denna gång med halloumi i. Även detta recept ger saftiga biffar som även har en del hetta i sig. Vi serverade biffarna med potatismos och ruccola men det fungarar säkert med annat tillbehör som exempelvis bulgur. 
 
Hittade receptet på ica där det var en kommentar om att de hade gjort biffarna med hälften morötter och hälfen röbetor. Låter som en spännande variant som vi tänker testa oss på någon gång! Ett annat tips i kommentarerna vara att de hade gjort biffarna i en muffinsform i ugnen vilket fungerade kanon.
 
8 portioner
Ingredienser:
  • 250 g morötter
  • 200 g halloumiost 
  • 2 ägg
  • 3/4 dl strödbröd
  • 1 tsk chiliflakes
  • Salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Olja
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 250°C (går även att steka biffarna i stekpanna)
  2. Skala morötterna. Riv morötter och halloumi grovt på ett rivjärn.
  3. Blanda morötter, halloumi, ägg, ströbröd, chiliflakes och svartpeppar i en skål. Smaka eventuellt av med salt.
  4. Forma till 8 biffar (för 8 st) med oljade händer och lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla med olja på båda sidor.
  5. Ställ in i mitten av ugnen 15–20 minuter, tills de får fin färg.

Morots- och Halloumib...

0 Läs mer >>
 
 
Äntligen kom den efterlängtade värmen tillbaka och vi passar på att grilla.
I detta recept ska man ha teriyakisås till glazen, men har man inte det hemma så går det lika bra att blanda
1 dl ljus japansk soja med två tsk socker. Det gjorde vi!
Vi använde även en stektermometer för att få rätt temperatur på köttet som ska vara 65 grader.
Och köttet blir så galet gott, så frågan är om inte nedan recept är lite snålt tilltaget...
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 600 g fläskytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 dl teriyakisås
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

 

Gör så här:

  1. Skär snitt ned i fläskytterfilén och pilla i små bitar skalad och tunt skivad vitlök.
  2. Gnid in köttet i olivolja, timjan, salt och peppar.
  3. Sätt igång grillen.
  4. Grilla fläskytterfilén runt om i ca 5 minuter eller tills den fått fin färg runt om.
  5. Sätt i en termometer i köttet och sänk värmen på grillen och grilla klart i ca 15-20 minuter.
    Har du en kupolgrill så sätt på lock eller höj gallret till lägre värme.
  6. Pensla några gånger runt om med teriyakisås mot slutet.
  7. Fläskytterfilén är genomstekt vid 65 grader. Låt köttet vila någon minut innan serveringe.
  8. Skär köttet i cm-tjocka skivor innan servering och pensla med mer teriyakisås innan servering.

 

 

 
 
 

Grillad hel fläskytte...

0 Läs mer >>
 
Pasta kan man väl aldrig äta för ofta! :0)
Här kommer ännu ett pastarecept.
Funkar även med fläskfilé.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 500 g tagliatelle
  • 350 g oxfilé
  • 250 g kantareller (eller ostronskivling)
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl grädde
  • ½ dl creme fraiche
  • 1 msk oxfond
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • salt och peppar
  • 1-2 tdk sweet chili
  • olja/smör att steka i
  • riven parmesanost
  • färsk persilja
 
Gör så här:
  1. Lägg fram köttet en stund innan så att det inte är kylskåpskallt när det tillagas.
  2. Skär köttet i smala strimlor.
  3. Bryn i het panna i lite olja eller smör.. Salta och peppra och lägg åt sidan.
    Tänk på att oxfilé inte behöver brynas så mycket.
  4. Fräs kantarellerna i lite smör så vattnet försvinner och de börjar få färg.
  5. Salta och peppra och lägg åt sidan.
  6. Skär löken fint och hacka vitlöken.
  7. Bryn i panna med lite smör.
  8. När löken är färdigbrynt häll över grädde, creme fraiche, fonden och krydda med salt och peppar. Smaka av med sweet chilisåsen.
  9. Koka upp vattnet till pastan och när du lagt pastan i vattnet är det dags att göra färdigt såsen.
  10. Lägg i kött och kantareller i såsen och låt puttra på svag värme i 15 minuter. Späd med mer grädde om det behövs.
  11. Vill man reda såsen lite, så ta lite pastavatten på slutet och späd/red med.
  12. Häll av pastan och blanda i pastan i såsen. Rör om ordentligt.
  13. Strö riven parmesan och klipp lite färsk persilja på toppen.
  14. Voila - färdigt att servera.
 

Krämig pasta med stri...

0 Läs mer >>
 
Vad passar bättre nu när grillsäsongen bröjar dra igång än ett recept på hembakade hamburgerbröd? Dessa bröd är mycket goda och skulle de bli några över funkar de kanon till frukosten dagen efter ;)
 
ca 6st 
Ingredienser:
  • 6 dl vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
Gör såhär:
  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt salt.
  2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37 grader. 
  3. Tillsätt vätskan i bunken.
  4. Tillsätt mjöl tills degen har en bra och något kladdig konstistens
  5. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
  6. Knåda degen lätt med lite mjöl. Rulla till bollar, en per bröd. 
  7. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader och pensla bröden med uppvispat ägg.
  9. Grädda i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg.

Hamburgerbröd