0 Läs mer >>
 
Underbart god glass/parfait - såvida man gillar kaffe...
Börja i tid bara, eftersom glassen skall stå i frysen i minst 6 timmar.
Och undrar man vad man ska göra av alla äggvitor som blir över, kommer här lite tips:
Kokosrutor på mördegsbotten
Varm macka med krabba
Pavlova
 
Detta behövs för ca 6-8 portioner:
  • 125 g vit choklad
  • 1 dl starkt kaffe
  • 3½ dl vispgrädde
  • 8 äggulor - ca 160 g
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk honung
  • ½ dl vatten
  • mörk choklad att toppa med
Gör så här:
  1. Hacka den vita chokladen lätt och smält den över vattenbad.
  2. Rör ner det varma kaffet.
  3. Vispa grädden löst.
  4. Vispa äggulorna fluffiga.
  5. Koka upp socker, honung och vatten. Ta kastrullen från värmen.
  6. Häll ner den varma sockerlagen i äggvispet i en tunn stråle under vispning.
  7. Rör ner chokladkrämen i äggvispet och vänd sist ner grädden till en jämn smet.
  8. Lägg i en form och frys i minst 6 timmar.
    (Eller kör i glassmaskin - men då kan det vara lämpligt att halvera receptet, såvida du inte har en gigantisk glass-maskin. Vår klarar bara halvt recept.)

Kaffeparfait

0 Läs mer >>
 
Har faktiskt ingen aning om varför mackan heter Stella. Men det är en god macka.
Niclas är inte jätteförtjust i krabba, så vi gör den inte så ofta. Basse tycker att den blir bättre med några stänk tabasco på toppen.
 
Detta behövs:
  • 4 skivor vitt bröd
  • 3 äggvitor
  • 1 msk majonäs
  • 2 tsk hackad dill
  • 1 burk krabba
  • ½ krm cayennepeppar
Ggör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rosta eller stek brödet.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  4. Blanda ihop krabba, majonäs, hackad dill och cayennpeppat.
  5. Vänd försiktigt ner krabb-blandningen i de vispade äggvitorna.
  6. Fördela på bröden och gratinera i 7-10 minuter.
 
 

Varm krabbmacka - Ste...

0 Läs mer >>
 
En smarrig kaka med lite av varje - mördegsbotten, hallonsylt och kokos på toppen.
 
 
 
Detta behövs till botten:
  • 200 gram smör
  • ¾ dl socker
  • 5 dl vetemjöl

Detta behövs till fyllning:

  • 5 ovispade äggvitor
  • 200 gram kokos
  • 2½ dl socker
  • 1½ dl fast hallonsylt
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Arbeta samman mjöl, socker och smör direkt på bakbordet eller i en matberedare.
  3. Kavla ut den smidiga degen till ca 30 x 40 cm och lägg på ett bakplåtspapper.
    (Jag brukar kavla direkt på bakplåtspappret. Lägg en lätt fuktad handuk under pappret så åker det inte iväg så lätt.)
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter till ljusbrun färg.
  5. Under tiden botten är i ugnen gör du fyllningen:
    Blanda äggvitor, socker och kokos i en kastrull.
  6. Sätt på medelstark värme och rör hela tiden tills dess att smeten tjocknar och börjar sjuda.
  7. Dra kastrullen från plattan.
  8. Ta ut den färdiggräddade botten från ugnen.
  9. Höj värmen till 200 grader.
  10. Bred sylten på botten och fördela kokossmeten över hela kakan.
  11. Grädda i ca 7 minuter tills dess att kokossmeten blivit ljust brun.
  12. Ta ut kakan och låt den svalna något innan du skär den i rutor.
 

Kokosrutor på mördegs...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
Ingredienser:
  • 400 g kokta vita bönor, på burk, avsköljda
  • 500 g kycklingfärs
  • 1 kruka dill, fint skuren
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • 1 msk olivolja, till stekning
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vitt matlagningsvin
  • 1 kycklingbuljontärning
  • 320 g spagetti
  • 1 tsk salt
Gör såhär:
  1. Lägg bönorna i en bunke och och mixa eller mosa slät. Blanda i färs, dill, citronskal (endast det gula), citronsaft och salt. Rör till en jämn smet och forma till små bollar.
  2. Hetta upp en stekpanna med olja och stek bollarna runt om tills de är genomstekta. Häll på grädde och vin, smula ner buljongtärningen. Låt puttra ihop några minuter.
  3. Koka spaghetti enligt anvisningen på förpackningen och servera till kycklingbollarna.
 

Kycklingbollar med di...

0 Läs mer >>
 
De här kakorna tyckte Arvid var roliga att göra.
Upptäckte att det var väldigt viktigt att se till att kolan är helt gömd och har deg helt runt sig, för annars spricker kakan vid gräddning och allt det goda rinner iväg på plåten.
 
Detta behövs till 24 kakor:
  • 1 dl strösocker (eller ½ dl farinsocker + ½ dl strösocker vilket ger degen en lite knäckigare smak)
  • 1 nypa salt
  • ½ tsk bikarbonat
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl ljus sirap
  • 100 gr rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 24 dumlekolor
 
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 160 grader.
  • Blanda farinsocker, strösocker, salt, bikarbonat och vetemjöl.
  • Häll i sirap, smör och ägg.
  • Kör ihop allt i en köksmaskin tills du får en deg som håller ihop.
  • Enklast är sedan att dela degen i två halvor.
  • Rulla varje bit till en lång korv och skär denna i 12 bitar.
  • Rulla varje bit till en boll, tryck ut i handflatan och lägg i en Dumlekola.
  • Nyp ihop så att hela kolan är täckt med deg.
  • Rulla snabbt ihop så du får en hel boll utan synliga skarvar (och att kolan inte lyser igenom någonstans).
  • Lägg degbollarna på en plåt med bakplåtspapper - ca 12 på varje plåt så att de har plats att flyta ut lite.
  • Grädda kakorna mitt i ugnen i 18-20 minuter.
  • Låt dem svalna på plåten.
 
Förvara kakorna i burk med lock.
Det går även bra att frysa kakorna.

Dumlekakor

0 Läs mer >>
4 portioner
Ingredienser:
  • 200 g portabellosvamp
  • 300 g aubergine
  • 1 msk olivolja
  • 1 st stor gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 msk balsamvinäger
  • 0,5 msk honung
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 320 g spagetti
  • 50 g parmesan, riven
  • 0,5 kruka färsk basilika
Gör såhär:
  1. Hacka svampen och hacka eller riv auberginen grovt. Värm olja i en stor stekpanna eller kastrull och fräs svamp, aubergine, lök och vitlök. Salta och stek tills vätskan ångat bort.
  2. Tillsätt tomatpurén och stek under omrörning ca 3 min. Häll i resten av ingredienserna och låt småputtra ca 15 min.
  3. Koka pasta enligt anvisningen på förpackningen. Servera med riven parmesan och färsk basilika.

Grönsaksbolognese

0 Läs mer >>
 
Ingredienser:
  • 700 g benfri högrev
  • ca 700 g passerade tomater
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlök, finhackad
  • 0,5 dl basilikablad, strimlade
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 krm socker
  • 400 g pasta, t.ex. penne, rigatoni, bombardoni eller färsk tagliatelle
  • parmesanost av god kvalitet, färskriven
  • finhackad persilja för att strö över portionerna
Gör såhär:
  1. Skär köttet i mindre bitar.
  2. Värm upp olivoljan i en traktörpanna. Tillsätt gul lök och vitlök, fräs lökhacket utan att det tar färg. Lägg i köttet och bryn det lite lätt runtom.
  3. Häll i de passerade tomaterna, basilika, persilja, salt, peppar och socker. Tomatsåsen ska täcka köttet.
  4. Koka upp och smaka av. Tillsätt eventuellt lite extra salt och socker. Koka under lock på låg värme i cirka 4-5 timmar. Köttet är då så mjukt att det fallit isär i strimlor. Såsen ska ha en ganska fyllig konsistens. Är den för tunn kan du lyfta av locket i slutet av koktiden. Känns den för tjock kan du späda med lite vatten.
  5. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och servera den nykokt direkt på tallrikarna. Skeda över rejält med tomatsås och kött. Riv över parmesanost, strö över persilja, ät och njut.

Långkokt högrev i tom...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
Ingredienser:
  • 600 g torsk eller annan vit fisk
  • 1 citron, pressad saft
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl salt
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl torkad ostronskivling
  • 3 dl risottoris (tex avorio)
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 5 sl hönsbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 100 g lagrad prästost eller annan lagrad ost
  • 3 msk skirat smör
  • färsk rosmarin
Gör såhär:
  1. Lägg fisken i en skål och marinera den i citronsaft, socker och salt cirka 30 minuter. Skölj av den hastigt i kallt vatten och torka av med hushållspapper. Bryn den i smör och olivolja på medelvärme i en panna, 3-4 minuter på varje sida.
  2. Blötlägg ostronskivlingen 5-10 minuter. Bryn dem tillsammans med ris och lök i smör cirka 5 minuter.
  3. Häll på hälften av vätskan och koka på låg värme cirka 25 minuter. Salta och peppra. Späd med resten av vätskan efter hand, rör om då och då. Vänd ner riven ost precis innan servering.
  4. Häll lite skirat smör över fisken och toppa med färsk rosmarin.

Torsk med citron och ...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
Ingredienser:
  • 1 kg klyftad potatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 500 g nötfärs
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 1 hackad gul lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 0,5 citron, rivet skal
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 msk olivolja
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Lägg potatisen på en plåt och ringla över olivolja och salt. Låt stå i ugnen cirka 25 minuter.
  3. Gör tsatskin enligt receptet här.
  4. Blanda färsen med alla ingredienser utom oljan och forma sedan 6/12/18 avlånga bullar och stek dem i en het panna med olja i tills de fått fin färg och är genomstekta, cirka 6 minuter.

Färsjärpar med tsatsi...

0 Läs mer >>
 
I år bakar vi inte semlor till Fettistdagen. Vi gör en semmelpaj.
Fick en variant av denna hos Stefan och Berit för ett par helger sedan och den var så god.
 
Detta behövs: till pajdeg:
  • 120 gr smör
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • 1 tsk mald kardemumma
 
Detta behövs till fyllning:
  • 400 gr mandelmassa
  • 3 tsk mald kardemumma
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 gr smör (rumsvarmt)
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 3 äggulor
 
Dekoration:
  • 4 dl vispad grädde
  • florsocker
  • kanel
 
Gör så här:
 
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till botten till en fin mördeg. Går bra både för hand eller med maskin.
  3. Tryck ut pajdegen i botten på en springform du klämt fast ett bakplåtspapper i botten på. Smöra lätt kanterna och tryck upp pajdegen ca 2 cm på kanten.
  4. Låt vila i kylskåp minst 15 minuter.
  5. Förgrädda sedan pajen mitt i ugnen i 10 minuter.
  6. Gör under tiden fyllningen: Smält 50 gram smör i en kastrull.
  7. Blanda i kardemumman, rör runt och låt stå ett tag.
  8. Riv mandelmassan fint.
  9. Blanda ihop rumsvarmt smör med riven mandelmassa till en slät massa.
  10. Tillsätt smör och kardemumma blandningen.
  11. Blanda därefter i äggen ett i taget och sedan äggulorna även dem en i taget.
  12. Blanda till sist i vetemjöl och vaniljsocker och rör om ordentligt till en slät massa.
  13. När det förgräddade pajskalet är klart, häll i fyllningen och grädda mitt i ugnen i ytterligare 20-25 minuter.
  14. Låt pajen bli helt kall och toppa sedan med vispad grädde.
  15. Sikta florsocker och kanel på toppen.
 

Semmelpaj

0 Läs mer >>
 
 
Alltså, det är mycket pastarecept på denna blogg nu.
Men vi gillar pasta! 
Om någon nu skulle ha missat det...
 
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 400 g spagetti
  • 200 g halloumi
  • 1 msk rapsolja
  • 1 stor riven vitlöksklyfta
  • 4 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl riven parmesan
  • 2 krm salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja
 
Gör så här:
  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Häll av och spar 1 dl av kokvattnet.
  3. Skär halloumin i små tärningar.
  4. Stek i oljan tills den är gyllende.
  5. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare 1 minut.
  6. Vispa ihop kokvattnet med grädde, äggulor, parmesan, salt och peppar.
  7. Häll ner halloumifräset tillsammans med pastan och värm på svag värme under omrörning någon minut.
  8. Strö över persilja och servera direkt.

Halloumi carbonara