Kalljästa frallor med linser

 
Dessa goda kalljästa frallor fanns med i ICAs Buffé februarinumret nu 2019 (tror jag det var).
Vi har dock modulerat receptet lite och lagt till mer mjöl.
Första gången vi bakade dessa så gick det verkligen inte att "dra ut" degen som det står i receptet. Den var mer bredbar. :0) Så himla kladdig!
Men frallorna var goda och linser är ju nyttigt, så vi gav dem en chans till.
Innan bak nummer två var jag inne på ICAs sida för att kolla om de möjligen modulerat receptet, tänkte att de kanske kommit på att det var för lite mjöl.
Av kommentarerna och dömma så var det fler än jag som hade problem med alldeles för kladdig deg...
 
 
Detta behövs till ca 25 frallor:
  • 1 dl torkade röda eller gröna linser
  • 12 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 dl havregryn
  • 8 dl vetemjöl special (2 dl mer än i originalreceptet)
  • 1½ tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vallmofrön eller linfrö
  • mjöl till utbakning
Gör så här:
  1. Skölj och lägg linserna i blöt i kallt vatten i en skål. Låt stå över natten eller ca 10 timmar.
  2. Rör ut jästen i vattnet.
  3. Tillsätt havregryn, mjöl, salt och olja. Rör ihop till en lös deg.
  4. Låt jäsa övertäckt i kylen över natten, ca 10 timmar.
  5. Häll av linserna, skölj och låt dem rinna av väl.
  6. Stjälp upp degen på väl mjölad bänk. Dra ut degen till en platta.
  7. Strö hälften av linserna över degen. Vik ihop plattan på mitten.
  8. Strö resten av linserna över plattan.
  9. Strö på vallmofrön eller linfrö.
  10. Skär degen i 25 bitar, lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
  11. Låt jäsa i ca 1 timme.
  12. Sätt ugnen på 250 grader.
  13. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter eller tills frallorna fått fin färg.
  14. Låt svalna på galler.

Kommentera här: