Håller ca 1 vecka i kylskåp.
Detta behövs:
- 4 dl vatten
- 1,25 dl råsocker
- 1 st vaniljstång
- 10 st plommon (går att utöka)
- vaniljglass eller lättvispad grädde
- t tsk stött eller mald kardemumma blandat med 1 msk råsocker
Gör så här:
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda dem med lite socker så de separeras.
- Mät upp vatten i en kastrull och koka upp tillsammans med råsocker, vaniljstång och frön.
- Halvera och kärna ur plommonen.
- Lägg dem i sockerlagen och låt sjuda kort så att skalen börjar lossna.
- Dra försiktigt bort skalen från plommonen och lägg dem i en väl rengjord glasburk.
- Häll över den heta lagen och låt plommonen svalna ordentligt. Låt stå minst ett par timmar men gärna över natten.
- Servera som dessert med vaniljglass eller lättvispad grädde.
- Strö över lite kardemumma blandat med råsocker.