0 Läs mer >>
 
 Här är ett eget "hitte-på" recept som vi gärna äter både sommar och vinter.
Blev så glada när vi hittade grillost av halloumityp från Skottorp i Laholm.
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 4 dl mathavre
  • 1 liten rödlök
  • 1 röd paprika
  • 1 burk kalamataoliver
  • ett par nävar bladspenat
  • 100 gram svartkål eller grönkål
  • 2 paket grillost/halloumi
  • smör
  • olivolja gärna med citron
  • flingsalt
Gör så här:
  1. Koka mathavre enligt anvisningar på förpackningar.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Ta bort stjälken från kålen och olja in bladen. 
  4. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och strö på lite flingsalt.
  5. Låt stå mitt i ugnen tills bladen fått fin färg och torkat - ska bli som chips.
  6. Finkhacka lök och paprika.
  7. Skiva osten i stavar och stek dessa i smör på mellanstark värm under lock.
  8. När mathavren har en minut kvar, lägg i den hackade löken i vattnet så det får gå med det sista. Häll därefter av och havren och häll tillbaka i kastrullen.Blanda i en matsked olivolja.
  9. Blanda i paprikan i havren.
  10. Varva alla ingredienser på ett uppläggningsfat.
 

Halloumisallad med ma...

0 Läs mer >>
 
En ljuvligt god pannacottapaj!
Receptet kommer från Allt Om Mat.
 
Detta behövs:
  • 75 g smör
  • 12 digestivekex
  • 3 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 250 g jordgubbar
  • 200 g färskost, naturell
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ l jordgubbar till garnering
 
Gör så här:
  1. Smält smöret.
  2. Mixa digestivekex och smält smör i en matberedare.
  3. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
  4. Låt stå i kylskåp medan fyllningen görs.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  6. Blanda grädde och socker i en kastrull och sjud på svag värme tills sockret lösts upp.
  7. Ta upp gelatinbladen och vispa ner dem i grädden. Låt svalna något.
  8. Snoppa jordgubbarna och mixa dem med mixerstav eller i matbrerdare till puré.
  9. Vispa ner jordgubbspuré, färskost och vaniljsocker i grädden.
  10. Häll smeten i pajformen.
  11. Låt pajen stå i kylen ca 3 timmar tills den har stelnat.
  12. Garnera pajen med jordgubbar och ätbara blommor.
 

Pannacottapaj med jor...

0 Läs mer >>
 
Ett snabbt och enkelt recept som passar perfekt både till middagen eller till picknicken. 
 
Ingredienser:
  • 1 gul lök, tunt skivad (liten)
  • 500 g kycklinglårfilé, skuren i mindre bitar
  • 2-3 tsk curry mango krydda
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk ketchup
  • 250 g fryst mango, tinad
  • 1 salladslök, tunt skivad
  • 1 basilika
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • sallad eller bladspenat
  • 0,5 gurka, urkärnad och tärnad
  • 4-6 libabröd, eller stora tortillabröd
  • smör, till stekning
  • salt och peppar
Gör så här: 
  1. Stek löken i smör till den är mjuk. Lägg i kycklingbitarna och stek tills de har fått lite färg.
  2. Lägg i lite mer smör i pannan och tillsätt curry- och mangopulvret, låt fräsa i 15 sekunder, vänd sen runt allt i pannan. 
  3. Tillsätt crème fraiche och ketchup, låt puttra i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan och låt svalna något.
  4. Blanda mango med salladslök, basilika, vitvinsvinäger och socker. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg upp wrapbröd. Lägg på salladsblad, kyckling, mangoblandningen samt gurka. Vik ihop till wraps och servera.

Wrap med currykycklin...

0 Läs mer >>
 
Perfekt rätt om man har kokt potatis över.
God som vegetarisk ensamrätt, eller med lite kallskuret till.
Perfekt till buffébordet.
 
 
Detta behövs till 8 personer:
  • 700 g kokt potatis ex King Edward
  • 400 g färskost tex Philadelphiaost
  • 3 ägg
  • 2 dl creme fraiche
  • 300 g riven Västerbottenost
  • 3 salladslökar
  • salt och svartpeppar

  • 200 g färskost med gräslök (till garnering)
  • kapris, mejram, paprikabitar (till garnering)
 
Gör så här:
  1. Smörj en form med löstagbar kant eller lägg ett bakplåtspapper i formen.
  2. Skär den kokta skalade potatisen i skivor.
  3. Mixa eller för samman färskost, ägg och creme fraiche.
  4. Blanda i den rivna osten.
  5. Skär salladslöken i tunna skivor.
  6. Varva potatis, oströra och lök i formen.
  7. Salta och peppra mellan varven.
  8. Ugnsbaka i 175 grader i 40-50 minuter tills den fått fin färg och stelnat.
  9. Bred på färskost och garnera med kapris, mejram och paprikabitar.
  10. Servera den varm, gärna med skivad pastrami eller skinka.

Potatischeesecake

0 Läs mer >>
 
Visst köpt färskost med örter är också väldigt gott, men ibland är det kul att göra själv.
Trodde vi hade mer gräslök i landet än vad vi i själva verket hade, så jag fick inte ihop ½ dl.
Tog därför och blandade i lite finhackad färskt vitlök, tog även med lite finhack av den gröna stjälken och plockade lite blad av färsk timjan för att få ihop rätt mängd av smaksättning.
Men det blev väldigt gott! 
 
Gott att servera på fröknäcke. 
 
Detta behövs till ca 3 dl ost:
  • 1 liter mjölk (3%)
  • ½ liter filmjölk
  • ½ tsk salt
  • ½ dl fint skuren gräslök
 
Gör så här:
  1. Koka upp mjölken.
  2. Häll i filmjölken.
  3. Fortsätt värma tills det skär sig. Rör om så att allt separeras ordentligt.
  4. Häll av vasslen genom en finmaskig sil och lägg över ostmassan i en bunke.
  5. Dra en gaffel genom ostmassan så att den blir klumpfri. (Mosa massan med en gaffel kanske är mer rätt att skriva eftersom det krävs rätt mycket jobb för att få den slät.)
  6. Salta och låt kallna.
  7. Rör ner gräslöken och servera.

Färskost med gräslök

0 Läs mer >>
 
Så vansinnigt lyxigt med hemlagad blåbärspaj!
I år är det gott om blåbär i vår skog, så när Lovisa, Viktor och Arvid kom hem med en hel spann med blåbär, då fick det bli paj.
Serveras med SIAs goda vaniljglass.
 
Detta behövs:
  • 500 g blåbär
  • ½ dl socker
  • 2 msk potatismjöl

  • 175 g smör
  • 1½ dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 3 dl havregryn
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ dl ljus sirap
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop blåbär, socker och potatismjöl i en bunke så det blandar sig ordentligt.
  3. Häll blandningen i botten på en pajform ca 24 cm i diameter.
  4. Smält smöret i en kastrull.
  5. Medan smöret smälter, ta en ny bunke och blanda ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
  6. Häll smält smör och sirap över mjölblandningen och blanda till en jämn smet.
  7. Klicka ut smeten över blåbären och bred sedan till ett jämnt lager över bären.
  8. Grädda pajen i ca 30 minuter eller tills den fått fin färg.
  9. Servera pajen ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.
 
 

Knäckig Blåbärspaj

0 Läs mer >>
 
 
 Goda frallor till frukost, fika eller soppa. 
 
Detta behövs för ca 12-15 stycken frallor:
  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • ½ dl naturell rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 1 dl fint rågmjöl
  • 11- 12 dl vetemjöl
 
Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Häll på salt så jästen löser sig.
  3. Häll i fingervarmt vatten.
  4. Tillsätt olja, honung och rågmjöl.
  5. Rör och tillsätt tillsist vetemjölet. Lite åt gången.
  6. Degen skall vara ganska kladdig.
  7. Låt jäsa 30-40 minuter under bakduk.
  8. Häll sedan ut degen på ett väl mjölat bakbord.
  9. Strö mjöl på degen och händerna och vik ihop degen lätt.
  10. Skall formas som en limpa.
  11. Skär degen i lagom stora bitar som du sedan viker ihop till ett slarvigt bröd.
  12. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
  13. Mjöla dem lätt på toppen och skär ett par ytliga snitt med kniv.
  14. Låt bröden jäsa ca 20 minuter under bakduk och sätt på ugnen på 250 grader.
  15. Baka bröden mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  16. Låt svalna och njut av nybakade frallor.

 

Fluffiga frallor

0 Läs mer >>
 
 
En mycket fräsch Pavlova. Eftersom det är youghurt i toppingen blir tårtan inte så söt.
Detta Pavlova-recept är Leila Lindholms.
Tror att det publicerades i en Amelia för gaaanska länge sedan.
Min utrivna sida ur tidningen förtäljer dock inte hur gammal den är. :)
Men hon har skrivit in ett väldigt bra tips för Pavlova på vintern:
Toppa med färska fikon, clementiner och pistagenötter istället för färska bär som man använder på sommaren.
 
 
Detta behövs:
  • 7 ekologiska äggvitor
  • 5¼ dl strösocker
  • Saft av ½ citron
  • 2 msk kakao av god kvalitet
  • 50 g mandelspån
 
Topping:
  •  4 dl vispgrädde
  • 4 dl grekisk yoghurt 10%
  • 3 msk florsocker
  • 1 liter färska bär
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en torr rostfri skål.
  3. Vispa marängen kraftigt för hand i vattenbad (över kokande vatten) tills den uppnär ca 65 grader. Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält.
  4. Ta av marängen från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills den svalnat.
  5. Blanda försiktigt i kakao och mandelspån i smeten.
  6. Skeda ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper till en rund tårtbotten.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 55 minuter, tårtan ska vara lite seg i mitten.
  8. Vispa grädden och blanda den med grekisk youghurt och florsocker.
  9. Bred blandningen över marängbotten.
  10. Strö över färska bär.
 

Chokladpavlova